Index Vakbarát Hírportál

Végre itt a döntés: egységesek lesznek a töltők Európában

2022. október 4., kedd 15:20

Minden, az Európai Unióban értékesített mobiltelefont, táblagépet és digitális fényképezőgépet USB-C csatlakozóval kell ellátni 2024 végére – ezt a döntést hozta az Európai Parlament keddi plenáris ülésén Strasbourgban.

Már régóta szó van Európában a töltők egységesítéséről, nyáron például már volt olyan döntés, amely az iPhone-oknál előírta, hogy USB-C porttal kell ellátni őket.

Most olyan döntést hoztak kedden, amely már kivétel nélkül minden készülékre kiterjed. A 602 szavazattal, 13 ellenszavazattal és nyolc tartózkodás mellett elfogadott, az egységes töltőkre vonatkozó új jogszabályi kötelezettség értelmében

ugyanolyan USB-C port kerül a legfeljebb 100 W teljesítményű, vezetékesen tölthető új mobiltelefonokra, táblagépekre, digitális fényképezőgépekre.

Ezenfelül ugyanilyen port kerül a fej- és fülhallgatókra, hordozható játékkonzolokra, hangszórókra, e-könyv-olvasókra, billentyűzetekre, egerekre, hordozható navigációs rendszerekre és laptopokra. Az MTI közlése szerint a laptopok esetében azonban csak 2026 őszétől kezdve lesz érvényes ez a jogszabály.

A szabályozás célja, hogy kevesebb hulladék keletkezzen az elektromos és elektronikus berendezésekből, a fogyasztók pedig a fenntarthatóságra figyelemmel választhassanak terméket a kínálatból. A jogszabály értelmében ugyanis

NEM LESZ SZÜKSÉG MINDEN KÉSZÜLÉKHEZ MÁSIK TÖLTŐT HASZNÁLNI, HA A FOGYASZTÓK LECSERÉLIK HORDOZHATÓ ELEKTRONIKUS ESZKÖZüKET.

Az EP szerint a felesleges töltőváltást elkerülve a vevők összességében akár 250 millió eurót is megtakaríthatnak évente, miközben jelentősen csökken az Európában keletkezett elektronikus hulladék mennyisége is (az elhasználódott, lecserélt töltők évente körülbelül 11 ezer tonnát tesznek ki ebből).

(Borítókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok