Index Vakbarát Hírportál

Szalmonellás nápolyit hív vissza a Lidl, az Auchanban mérgező terméket találtak

2022. október 5., szerda 15:19

Szalmonellát mutattak ki a Lidl egyik nápolyijában, elővigyázatosságból mindet visszahívják – közölte honlapján a vállalat. A termékeket a vásárlást igazoló nyugta nélkül is vissza lehet vinni, a vételárát visszatérítik. Hasonló bajban van az Auchan is, ahol egyik termékükben aflatoxint mutattak ki.

Elővigyázatosságból visszahívja a Lidl a Tastino töltött ostya 800 grammos kiszerelésű, kakaós és mogyorós ízű termékeinek minden tételét. A visszahívás oka, hogy a vizsgálatok a Salmonella typhimurium baktériumtörzs jelenlétét mutatták ki a termékekben.

A vállalat arra kéri vásárlóit, hogy amennyiben a fenti termékekből vásároltak, ne fogyasszák el, vigyék vissza bármelyik üzletükbe. Mint írják, a vételárat a vásárlást igazoló nyugta nélkül is visszatérítik.

Továbbá felhívják a figyelmet arra, hogy a termékvisszahívás kizárólag a fenti Tastino töltött ostya, kakaós 800 grammos és a Tastino töltött ostya, mogyorós 800 grammos termékeiket érinti, a Lidl által forgalmazott más termékekre a visszahívás nem vonatkozik. A termék gyártója elnézést kér az okozott kellemetlenségért.

Bajban az Auchan is

Az Auchan visszahívta a 100 grammos kandírozott gyömbér termékét aflatoxinszennyezettség gyanúja miatt – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel. A hivatal arra kérte a vásárlókat, hogy a 2023. szeptember 9-i minőségmegőrzési idejű terméket ne fogyasszák el. Az érintett áru bármelyik Auchan üzletbe visszavihető, az árát blokk nélkül is visszatérítik.

Az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítőanyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek. Különösen érzékenyek az aflatoxinokra a gyermekek, valamint azok, akik a hepatitisz B vírus által okozott májgyulladásban szenvednek.

Az aflatoxinok nagy mennyiségben gyors lefolyású, akut mérgezést is okozhatnak, amelynek során a kialakuló súlyos májelégtelenség akár halálhoz is vezethet. Akut aflatoxinmérgezés elsősorban a fejlődő országokban fordul elő, ahol az éghajlat kedvez a toxintermelődésnek – olvasható a Nébih honlapján.

Rovatok