Index Vakbarát Hírportál

Pécsett is befeszültek a kukások, ott is megtagadták a munkát

2022. október 6., csütörtök 12:16

Ma hajnalban Pécsett is leálltak a szemétszállítással – erről írt a baranyai megyeszékhely polgármestere közösségi oldalán, amikor azt közölte, a Biokom NKft. szállítási üzemének 91 dolgozója előzetes bejelentés nélkül megtagadta a munkát.

A gyakorlatban ez azokat a munkavállalókat jelenti, akik Pécsett a kommunális hulladék elszállítását végzik.

Péterffy Attila leszögezte, az akciót nem jelentették be, így szerinte a sztrájk jogszerűtlen. A kukások a valóságtól elrugaszkodott, 80 százalékot meghaladó béremelést követelnek az önkormányzattól, miközben arra emlékeztetett, hogy a hulladékszállítási közszolgáltatás árát a kormány határozza meg. Ez évek óta változatlan, sőt az infláció okozta, erre az évre eső, 400 millió forintos díjkorrekciót az állami szolgáltató a mai napig nem fizette ki a hulladékszállítást végző cégnek.

A szolgáltatás fenntartása érdekében Péterffy Attila jelezte, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz fordult annak érdekében, hogy készüljenek fel a hulladékszállítási szükségellátás biztosítására.

A vonatkozó törvények alapján a közegészségügyi kockázat mérséklése ilyen esetekben az ő kötelességük. Minderről Baranya vármegye főispánját is értesítettem.

Pécs polgármestere elítélte a megmozdulást, ami szerinte valamennyi pécsi egészségét veszélyezteti. Ezzel együtt vállalta, hogy amennyiben a sztrájkoló dolgozók kijelölnek egy delegációt, akkor Pécs város vezetése ma délután 2 órakor a sztrájk helyszínén tárgyal velük. A tárgyalások első témája az elégséges szolgáltatás szintje és a munkabeszüntetés jogszerűvé alakítása, majd ezt követően kerülhetnek sorra észszerű keretek között a bérigények.

(Borítókép: Kálmándy Ferenc / MTI)

Rovatok