Index Vakbarát Hírportál

Már a magyar titkosszolgálat is vizsgálódik Márki-Zay Péterék támogatásának ügyében

2022. október 6., csütörtök 15:39

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága titkosszolgálati vizsgálatot rendelt el a Márki-Zay Péter mozgalmához érkező amerikai támogatások miatt.

A csaknem kétmilliárd forint értékű támogatás ügyében már a rendőrség is vizsgálatot indított egy feljelentést követően, méghozzá pénzmosás és sikkasztás gyanújával.

Ettől függetlenül a Fidesz már korábban kezdeményezte, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság is vegye napirendre az ügyet. Ez csütörtökön meg is történt, és a zárt ülésen a bizottság

titkosszolgálati vizsgálatot rendelt el

a Magyar Nemzet szerint.

A lap azt írja, hogy a bizottság a következő hetekben folyamatosan vizsgálja, milyen következtetésre jut a magyar titkosszolgálat az ügyben. Közölték azt is, hogy az ügy a bizottság tagjai között is nagy vitát váltott ki.

Márki-Zay Péter korábban a támogatásokkal kapcsolatban azt mondta: nem sértették meg a magyar pártfinanszírozási törvényt, mivel csak

általános felvilágosító kampányt folytattak, és a népszavazás kapcsán juttattak el információkat a választópolgárok széles köréhez, párthovatartozástól függetlenül.

A Fidesz viszont úgy véli, hogy az ország nemzeti szuverenitását sértheti, hogy az ellenzék külföldről kapott támogatást a kampányidőszakban.

Ezt válaszolta Márki-Zay Péter 

„Üdvözlöm a Nemzetbiztonsági Bizottság munkáját” – ezzel kezdte a hírre reagáló bejegyzését Márki-Zay Péter, majd azt is hozzátette, hogy ő nem kapott meghívást arra az ülésre, ahol „róla mint nemzetbiztonsági kockázatról volt szó”.

A volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt ezután azt javasolta a bizottságnak, hogy más témákat is vizsgáljanak meg ősszel, például „a Fidesz orosz kapcsolatait, az orosz kémbank és az orosz kémek budapesti tevékenységét és befolyását és a Paks-2 projektet.

(Borítókép: Márki-Zay Péter 2022. július 16-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok