Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin: A cél az energiafüggetlenség

2022. október 6., csütörtök 19:45

Novák Katalin az Arraiolos-csoport találkozóját követő sajtótájékoztatón kiemelte: Európa célja az energiafüggetlenség. A köztársasági elnök ugyanakkor azt is elmondta, Magyarország elítél minden olyan tevékenységet, amely az Európai Unió bármely tagállamának infrastruktúráját, kiváltképp az energetikai hálózatát veszélyezteti.

Az európai energiafüggetlenség mielőbbi megvalósítása, a béke, Európa és a nyugati szövetségi rendszerek közösségi erejének megőrzése a cél – mondta Novák Katalin köztársasági elnök az Arraiolos-csoport találkozóját követő sajtótájékoztatón csütörtökön Máltán.

Elmondta, hogy Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, a háborús bűnösöknek nemzetközi büntetőbíróság előtt kell felelniük a tetteikért, a háborúnak pedig minél előbb véget kell vetni.

Novák Katalin kiemelte, hogy hazánk elítél minden olyan tevékenységet, amely az Európai Unió bármely tagállamának infrastruktúráját, kiváltképp az energetikai hálózatát veszélyezteti, annak tudatos megrongálására vagy szabotálására irányul.

Az európai államfők rendszeres találkozóján 12 ország – Németország, Olaszország, Észtország, Írország, Görögország, Málta, Lettország, Magyarország, Lengyelország, Portugália és Szlovénia – elnöke vett részt. Az Arraiolos-csoport tanácskozásához első alkalommal csatlakozott Szlovákia elnöke – írta az MTI. 

(Borítókép: Novák Katalin / Facebook)

Rovatok