Index Vakbarát Hírportál

Elnöki kegyelmet kaphatott az öt év börtönre ítélt fideszes politikus

2022. október 6., csütörtök 21:12

Kegyelmet kaphatott Áder János köztársasági elnöktől a volt balmazújvárosi polgármester, akit jogerősen öt év börtönbüntetésre ítéltek.

A még 2018-ban született ítélet szerint Veres Margit 2012-ben – akkor még csak jegyzőként – keveredett korrupciós ügybe. A volt balmazújvárosi polgármester az ítéletet után is tagadta bűnösségét, és azt mondta, hogy „egy előre eltervezett színjáték” részeként ítélték el,

A börtönbüntetés letöltését pedig azóta sem kezdte el.

Ugyanis a politikus korábban – még Áder János köztársasági elnöktől – kegyelmet kért, és addig felfüggesztették az ítélet végrehajtását, amíg erről nem születik döntés. Azóta pedig arra lehet következtetni, hogy ezt a kegyelmet meg is kapta.

Veres Margit ügyvédje ugyanis a 24.hu-nak elmondta, hogy a volt polgármester még mindig szabadlábon van. A mostani köztársasági elnök, Novák Katalin hivatala pedig azt közölte, hogy nincs előttük olyan kegyelmi ügy, amely még az előző elnöktől maradt rájuk (tehát nem ezért maradt szabadlábon a politikus). Mindebből arra lehet következtetni, hogy 

Veres Margit az egyike lehet annak a hat embernek, akinek Áder János hivatala a legvégén kegyelmet adott.

Mindeközben az RTL Híradó személyesen és telefonon is próbálta elérni Veres Margitot, de nem jártak sikerrel. A helyiek viszont azt mondták, hogy szerintük az elítélt politikusnak már börtönben kellene lennie. Hasonló véleményen volt a Demokratikus Koalíció (DK) is.

Igenis börtönbe kellett volna vonulnia. A Fidesz arra használja a hatalmát, hogy a saját haverjait mentegesse

– mondta az RTL-nek Ráczné Földi Judit, a DK elnökségi tagja. A híradó kereste Áder János köztársasági elnököt is, de tőle sem kaptak választ arra, hogy valóban jóváhagyta-e a kérvényt, és ha igen, akkor miért.

Rovatok