Index Vakbarát Hírportál

Újabb majomhimlős esetet azonosítottak Magyarországon

2022. október 7., péntek 10:40

Már 78 majomhimlő-fertőzést igazoltak Magyarországon, miután az elmúlt héten újabb esetet mutattak ki a vizsgálatok.

Újabb embernél igazolták a majomhimlő-fertőzést múlt héten, amivel 78-ra nőtt az igazolt esetek száma Magyarországon – közölte az MTI-vel a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

A legújabb fertőzött egy 30 éves férfi, aki otthonában elkülönítve tartózkodik, kórházi kezelésre nem szorul. A területileg illetékes járványügyi hatóság már megkezdte a járványügyi vizsgálatot.

A betegség a nyirokcsomók duzzanatával és általános tünetekkel kezdődik, amely lehet láz, hidegrázás, izomfájdalom, hátfájdalom, fejfájás és fáradtság.

A tünetek megjelenése után 1-3 nappal jellegzetes bőrkiütések jelentkezhetnek az arcon, a tenyéren, a talpon, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is. Az NNK a közlemény végén azt kéri, hogy aki kiütéssel járó megbetegedést észlel magán, forduljon orvoshoz.

Új tünetek, új vakcina

Magyarországon május végén jelentették az első majomhimlős fertőzöttet, a július végi adatok szerint már harmincháromra nőtt a betegek száma. Az első magyar fertőzött egy 38 éves férfi volt, aki enyhe tünetekkel három hétre házi karanténba került, ott vészelte át a betegséget. 

Szlávik János korábban arról beszélt, a majomhimlő Európában terjedő változata önmagában nem életveszélyes, súlyosabb tüneteket esetleg egy elfertőződött seb tovaterjedése válthat ki, ami vérmérgezést is okozhat. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szintén július végén közölte: heteken belül megérkezhetnek Magyarországra a majomhimlő elleni vakcinák. A védőoltást lakosságarányosan osztják szét a tagállamok között, először a leginkább érintett országok kapják majd meg. 

Az Európai Unió eddig több mint 100 ezer dózist vásárolt a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai vállalat által gyártott Imvanex vakcinából, valamint az amerikai Siga Technologies vállalat Tecovirimat nevű vírusellenes gyógyszeréből.

Arról, hogy a majomhimlő új tüneteit azonosították a kutatók, akik szerint „bármilyen szoros fizikai érintkezésen” keresztül terjedhet a betegség, ebben a cikkünkben írtunk. A majomhimlő vírus tüneteiként azonosították az egyes nemi szervi elváltozásokat, valamint a szájon vagy a végbélnyíláson lévő sebeket. A tüneteket 16 ország klinikusainak nemzetközi együttműködése azonosította. 

(Borítókép: Karen Ducey/Getty Images)

Rovatok