Index Vakbarát Hírportál

Új alpolgármestere van Szegednek

2022. október 7., péntek 13:01

Binszki József ügyvédet, a DK helyi elnökét várospolitikai alpolgármesterré választotta pénteki ülésén a szegedi közgyűlés, a politikus feladata a kulturális, oktatási és szociális intézmények működésének folyamatos, kiemelt felügyelete lesz.

A politikus társadalmi megbízatású alpolgármesterként látja majd el feladatát, így tiszteletdíja fele lesz a két főállású alpolgármesterének. Binszki József emlékeztetett rá, az elmúlt 30 évben Szeged irányítását lényegében folyamatosan három alpolgármester végezte − írta meg az MTI. 

Binszki József korábban a közgyűlés jogi, ügyrendi bizottságát vezette, ezen a poszton utódjául Szécsényi Rózsát (MSZP) választották.

A közgyűlés döntött arról, hogy az önkormányzati költségvetést módosítva 1,1 milliárd forintos energiaválság-tartalékkeretet hoznak létre, hogy ebből fedezzék az intézmények és az önkormányzati cégek megnövekedett rezsiszámláit.

Botka László (Összefogás Szegedért) polgármester kifejtette, a gáz- és a távhődíj emelkedése több mint egymilliárd forintos többletköltséget jelent idén az önkormányzat számára. A város költségvetésében a legnagyobb tétel a villamos energia díja, az önkormányzat szerződése december végéig tart, 2023-ban ez ötszörösére vagy tízszeresére emelkedhet.

Nem látszik a fedezet jövőre az energiaköltségekre

A jövőre az önkormányzat energiaköltségei várhatóan nagyságrendileg nagyobbak lesznek, ennek fedezete egyelőre nem látszik az önkormányzat 2023-as költségvetésében. A gázbeszerzés már lezárult, az idei 500 millió forintos kiadás jövőre 3,5 milliárd forintra nő − tudatta a politikus.

A tartalékkeret fedezetét a dologi kiadások csökkentésével, a fejlesztések átütemezésével teremtik meg. A legnagyobb elvonás a polgármesteri hivatalt érinti, ahol minden nem létszükségletű kiadást elvontak − mondta Botka László.

Haág Zalán (KDNP) frakcióvezető kifejtette, az önkormányzat megszorító politikával igyekszik a szegedi lakosságot és a vállalkozásokat sarcolni, drasztikusan emelik a lakbéreket, illetve a vendéglátóhelyek területhasználati díját.

Korponyai Ernő (Fidesz) napirend előtti felszólalásában kezdeményezte, hogy a szegedi közgyűlés fogadjon el határozati javaslatot arról, hogy a béke pártján áll, és felszólítja az Európai Bizottságot, hogy hagyjon fel az értelmetlen, a gazdaságot megnyomorító szankciós politikájával.

Rovatok