Index Vakbarát Hírportál

Kijöttek a részletek, így érkezik a pluszpénz a nyugdíjasoknak novemberben

2022. október 8., szombat 18:38

Nemrég nyugdíjemelésről és nyugdíjprémiumról döntött a kormány, a Magyar Államkincstár pedig közölte, hogyan zajlanak a kifizetések.

Mint ismert, az indokoltnál magasabb, 4,5 százalékos nyugdíjemelésről döntött a kormány. Az emelés januártól visszamenőlegesen jár. Jövő hónapban pedig érkezik a nyugdíjprémium is, amelynek maximuma 10 ezer forint lesz.

A Magyar Államkincstár most ismertette, hogyan fognak zajlani a kifizetések, melyek automatikusan járnak, nem kell külön kérvényezni. A kifizetések két módon történhetnek: postai úton vagy bankszámlára történő utalás által.

Postai kifizetés esetén a novemberi nyugellátással együtt a szokásos nyugdíjkifizetési napon kapják meg a pénzt az érintettek. A postai utalványon a november havi ellátás mellett a január–október hónapokra és a tizenharmadik havi nyugdíjra, tizenharmadik havi ellátásra járó 4,5 százalékos emelési különbözet, valamint a nyugdíjprémium, illetve az egyszeri juttatás összege elkülönítetten szerepel.

Bankszámlára történő utalás esetén a november havi ellátás összegétől elkülönített tételként jelennek meg a pluszösszegek (azaz a január–október hónapokra és a tizenharmadik havi nyugdíj, tizenharmadik havi ellátás összegére járó emelési különbözet, valamint a nyugdíjprémium, egyszeri juttatás összege). Az utalások november 11-én (pénteken) futnak majd be a számlákra.

A 4,5 százalékos emelés nemcsak a havonta rendszeresen járó ellátásra, hanem a tizenharmadik havi nyugdíj, illetve tizenharmadik havi ellátás idei évben kifizetett összegére is jár. A többletet mindenki automatikusan megkapja, nem kell külön kérni

– ismertették.

Mint megírtuk, az államnak a mostani nyugdíjprémium és a 13. havi nyugdíjkifizetések 612 milliárd forintjába kerülnek.

Rovatok