Index Vakbarát Hírportál

Megkongatta a vészharangot Orbán Viktor egykori iskolája

2022. október 8., szombat 11:21

A Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola tanárai közös közleményben jelezték, hogy „ha nem lesz változás, az oktatás össze fog omlani”. A nyilatkozatban – melyet 55 tanár írt alá – hangsúlyozták továbbá, hogy kiállnak a megfenyegetett pedagógusok mellett, elfogadhatatlannak tartják, hogy a munkavégzés alól több kollégát is azonnali hatállyal felmentettek.

Szombat délelőtt egy közlemény jelent meg Orbán Viktor egykori iskolájának Facebook-oldalán. Az október 5-ei pedagógussztrájk napján kelt nyilatkozatot magánszemélyként – vagyis nem az iskola hivatalos állásfoglalásaként – 55 tanár írta alá, ebben a következő állt:

Kiállunk mindenki mellett, akit azért ért az elmúlt években, évtizedekben hátrány, mert a jobbá tétel szándékával fel mert szólalni az oktatásügy akkori vagy jelenlegi állapota ellen. Kiállunk a megfélemlítettek, a véleményüket vállalni nem merők, a meghurcoltak, az azonnali hatállyal munkából felmentettek mellett. Elutasítjuk, hogy az oktatás összetett és szerteágazó problémáit a megkérdezésünk nélkül, valódi párbeszéd nélkül, felülről, erőből, parancsszóval próbálják megoldani

– olvasható a közleményben.

Mint ismert, az elmúlt napokban több tankerület is fenyegető levelet küldött azoknak a pedagógusoknak, akik részt vettek polgári engedetlenségi akcióban, sőt több gimnázium dolgozóját már fel is mentették a munkavégzés alól.

A Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola tanárai a közleményben kitértek arra is, hogy „az utolsó órában vagyunk: ha nem lesz változás, az oktatás össze fog omlani”.

Hozzátették ugyanakkor, hogy ők maradni és tanítani szeretnének egy olyan iskolai rendszerben, ami a diáknak és tanárnak egyaránt jó, hasznos, emberséges.

Ami nem gyermekmegőrzőként funkcionál, amiben a gyerekek és tanárok nem túlterheltek, ahol jó tanulni és ahol megéri dolgozni. Ennek az eléréséhez kérjük már évek óta (és most is) a társadalom támogatását

–írták.

Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor alma materében nem ez az első tiltakozás, az intézmény tanárai februárban polgári engedetlenségi akcióban is részt vettek.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher / MTI)

Rovatok