Index Vakbarát Hírportál

Nyílt levelet küldtek Karácsonyék Orbán Viktornak, a Nemzeti Energiacsúcs összehívását követelik

2022. október 9., vasárnap 12:02

Levélben kérik a miniszterelnököt az önkormányzatok támogatására a magyar települések. Szerintük a kormánynak azonnal cselekednie kell az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások megmentése, így a bölcsődék, óvodák, idősotthonok fenntartása, a közvilágítás, a közösségi közlekedés működtetése és a kulturális intézmények megmaradásának biztosítása érdekében.

Nyílt levelet írtak Orbán Viktor miniszterelnöknek a városok önkormányzatai október 9-én. A levelet Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere tette közzé Facebook-oldalán. Az írást 18 település polgármestere intézte a magyar kormányfőhöz. 

Mint írták, a magyar települések veszélybe kerültek, ezért a kormánynak azonnal cselekednie kell az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások megmentése, így a bölcsődék, óvodák, idősotthonok fenntartása, a közvilágítás, a közösségi közlekedés működtetése és a kulturális intézmények megmaradásának biztosítása érdekében.

Egyetlen polgármester sem akar intézményeket bezárni, mindent megteszünk az alapvető közszolgáltatások működtetése érdekében. Mindannyian megengedhetetlennek tartjuk, hogy fűtetlen óvodákban és bölcsődékben fázzanak a gyerekek. Amennyiben ezt miniszterelnök úr is elfogadhatatlannak tartja, úgy haladéktalanul összehívja a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által kezdeményezett Nemzeti Energiacsúcsot, és azonnali párbeszédet kezd a magyar önkormányzatokat képviselő szervezetekkel

– fogalmaznak a levélben. Ugyanakkor „a kormány tárgyal az egyházi iskolák támogatásáról, ám az önkormányzati bölcsődék és óvodák fenntartásáról eddig nem volt hajlandó egyeztetni, de hírek szólnak több milliárd forintos presztízsesemények szervezéséről, miközben alapvető közszolgáltatások biztosítása vált bizonytalanná a nemritkán tíz-, sőt hússzorosára emelkedett energiaköltségek miatt” – fogalmaztak. 

Több ötletük is van

Úgy vélik, a magyar települések támogatásának forrása lehet az önkormányzatoktól elvont adóbevétel visszaadása vagy a megemelkedett energiaárak miatt keletkezett költségvetési többletbevétel is. Továbbá tárgyalást kezdeményeznek arról is, hogy „a paksi atomerőmű által 12 forintért megtermelt áramot az önkormányzatok ne 400 forintnál is magasabb áron kapják”.

Miközben a paksi áramból minden magyar településen biztosítani lehetne a közszolgáltatások áramigényét

– emelték ki.

Hisszük, hogy a szociális krízis elkerülése, a magyar települések működőképességének fenntartása nemzeti érdek, ezért szólítjuk fel ismét miniszterelnök urat a Nemzeti Energiacsúcs haladéktalan összehívására

– zárták a levelet, amelyet 18 polgármester írt alá:

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. július 23-án Tusnádfürdőn. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok