Index Vakbarát Hírportál

Fogyatékossággal élő sportolókkal futott maratont Novák Katalin

2022. október 9., vasárnap 17:55

Novák Katalin köztársasági elnök négyes váltóban, fogyatékossággal élő sportolókkal párban futva teljesítette vasárnap a 37. Spar Budapest Maraton távját.

Novák Katalin a közmédiának nyilatkozva azt mondta, küldetésének tekinti, hogy megmutassa, ép és sérült emberek, sportolók, futók együtt mire képesek. A köztársasági elnök Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszóval, Szente Vajk színész-rendezővel és Lévay Viktória színésszel váltóban teljesítette a távot, párban futva Boronkay Péter, László Attila, Lengyel Zsófia és Juhász Attila fogyatékossággal élő sportolókkal. Novák Katalin úgy fogalmazott,

Zsófinak szüksége volt az ő szemére, neki pedig Zsófi lelkére és támogatására végig az úton.

Boronkay Péter a legeredményesebb hazai paratriatlonista, tízszeres világbajnok, hatszoros Európa-bajnok, születése óta végtaghiánnyal él.

Szenvedélyük a sport

László Attila sportbíró volt a Hungaroringen, négy évvel ezelőtt megsérült egy verseny során, ezért térdtől lefelé amputálni kellett az egyik lábát, azóta lábprotézise van. A balesete ellenére továbbra is szenvedélye az autóversenyzés, a gokart, a kerékpározás és a futás.

Lengyel Zsófiának kisgyermekként derült ki a szembetegsége. Kezdetben százméteres sprinter volt, országos bajnoki címeket szerzett ebben a számban. 2013-ban kezdett triatlonozni, 2016-tól parakerékpározni, hat évig volt válogatott sportoló a két sportágban.

Juhász Attila születésekor agyvérzést kapott, és lyukas volt a tüdeje, többször élesztették újra, mindennek következtében a bal oldalára lebénult. 2017 óta fut, többször teljesítette az Ultrabalatont, részt vett a Roma di maraton elnevezésű versenyen, és terepversenyeken is gyakran elindul.

Rovatok