Index Vakbarát Hírportál

Itt a pontos dátum, ekkor érkezik a nyugdíjprémium

2022. október 9., vasárnap 11:40 | aznap frissítve

A Magyar Államkincstár honlapján adott ki tájékoztatót a nyugdíjban és más ellátásban részesülőket érintő, 2022. novemberi intézkedésekről a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság. A tájékoztatóból kiderült, mikor kerülnek kifizetésre a juttatások.

Tájékoztatót adott ki a a 2022-es nyugdíjprémiumról a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a Magyar Államkincstár honlapján. A nyugdíjasok számára fontos információkra Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Facebook-bejegyzésben hívta fel a figyelmet.

Mint kiderült, a 4,5 százalékos emelés nemcsak a havonta rendszeresen járó ellátásra, hanem a tizenharmadik havi nyugdíj, illetve tizenharmadik havi ellátás idei évben kifizetett összegére is jár. A többletet mindenki automatikusan megkapja, nem kell külön kérni – emelte ki a szóvivő. 

Megvan a dátum, mikor érkezik a juttatás

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság tájékoztatásából kiderült, hogy postai kifizetés esetén a november havi emelt összegű ellátás, a nyugdíjprémium, az egyszeri juttatás, a 2022. január–október hónapokra járó emelés és a tizenharmadik havi nyugdíjra, illetve tizenharmadik havi ellátásra járó 4,5 százalékos emelés összege a november havi nyugellátással együtt, a szokásos nyugdíj-kifizetési napon kerül kifizetésre.

Bankszámlára történő utalás esetén a november havi ellátás összegétől elkülönített tételként jelennek meg a plusz összegek (azaz a január–október hónapokra és a 13. havi nyugdíj, tizenharmadik havi ellátás összegére járó emelési különbözet, valamint a nyugdíjprémium, egyszeri juttatás összege). Az utalások november 11-én (pénteken) kerülnek jóváírásra a számlákon.

Külföldi bankszámlára történő folyósítás esetén a 4,5 százalékos emelés visszamenőlegesen járó összege, a nyugdíjprémium, egyszeri juttatás összege, valamint a tizenharmadik havi nyugdíjra, illetve tizenharmadik havi ellátásra járó 4,5 százalékos emelés a 2022. november havi ellátással összevontan, egy tételként utalják.

Mint arról korábban az Index beszámolt, az indokoltnál magasabb, 4,5 százalékos nyugdíjemelésről döntött a kormány október 6-án. 

(Borítókép: A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság épületének bejárata. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok