Index Vakbarát Hírportál

„Nincs hatalmad felettem!” – a tankerületi központnál tüntettek diákok, szülők és tanárok

2022. október 10., hétfő 08:01

„Demonstráció a tanáraink mellett a Közép-Budai Tankerületnél” címmel zajlott tiltakozó akció a tanárok retorziókkal fenyegetése és elbocsátása ellen hétfő reggel.

Pénteken számoltunk be arról, hogy a Közép-Budai Tankerület figyelmeztető leveleket több olyan pedagógusnak, akik részt vettek a polgári engedetlenségben. A szülők tiltakozó akciót szerveztek, az eseményt frissülő cikkünkben követtük.

08:59 – A Himnusz után nagy tapssal zárult a tüntetés, a szervezők megköszönték a részvételt és azzal búcsúztak, hogy október 14-én, a Hősök terén találkoznak. A tömeg elindult haza, a gyerekek mennek az iskolába.

08:55 – A környéken járó autók szolidaritásból dudálnak, a tömeg továbbra is kitart, 400-500 tiltakozó van a helyszínen, skandálnak és várják a választ a petícióra. Hivatalosan 9 óráig foglalhatják az utcát, zárásként a Himnuszt éneklik.

08:45 – Azt kérték a szervezők, hogy minden iskola képviselője mondja el, hogy melyik intézményből érkezett. Többek között elhangzott a Fillér utcai Általános Iskola, a Városmajori Gimnázium, az Újlaki Általános Iskola, az Áldás utcai Általános Iskola, a Fazekas Mihály Gimnázium, a Rózsadombi Általános Iskola, a Németvölgyi Általános Iskola, valamint a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium neve.

08:43 – Újra felolvasták a petíciót, majd egy hangfalból szól az Another Brick in the Wall.

08:31 – A tömeg azt követeli, hogy jöjjön ki a tankerületi vezető, és adjon választ a petícióra.

08:29 – Az egyik megfenyegetett pedagógus arra szólította fel a jelenlévőket, hogy rajzoljanak krétával az épület előtti aszfaltra (hoztak krétát), és ragasszanak üzeneteket a tankerület épületének falára. Miközben kerülnek fel az üzenetek, azt skandálják a tüntetők, hogy

Szabad ország, szabad oktatás!

08:22 – A tüntetők azt skandálják, hogy

Nincs hatalmad felettem!

Ezután a Ne gondold című dalra kezdtek rá. Körülbelül 300–500 demonstráló van a helyszínen.

08:17 – Egy pedagógus megafon segítségével szónokol, többek között elmondta, hogy ő szeptember 12-én vette át a fenyegető levelet, akkor egyedül volt, most tömeg van itt.

08:13 – Az egyik pedagógus, aki kijött az épületből, elmondta: a petíciót átvették, érkeztették, és el is fogják olvasni. A tüntetők a Mi vagyunk a Grund című dalt éneklik A Pál utcai fiúkból. A tankerület épületére matricákat ragasztottak többek között „Klebelsberg Kuno forog a sírjában” felirattal.

08:09 – A tanárok becsöngettek az épületbe, két pedagógus bevitte a petíciót. A sajtót nem engedik be. Az ellenzéki politikusok közül eddig a momentumos Orosz Annát láttuk a helyszínen.

A petícióban az alábbi követeléseket fogalmazták meg:

08:05 – Gyűlik a tömeg a tankerület épülete előtt, főleg szülők, pedagógusok és civilek érkeznek. A demonstrálók követelik a tanárok sztrájkjogának visszaállítását, valamint azt skandálják, hogy

fizessétek ki a tanárainkat!

A tüntetők a tankerület vezetőjének lemondását is követelik.

08:02 – Az érintett pedagógusok mindjárt bemennek átvenni a levelet, de előtte felolvassák a petíciót az épület bejáratánál. Készítettek egy petíciót a tankerület vezetőjének, ezt most Nagy Zsolt színész, mint érintett szülő olvassa föl, közben füttykoncert van.

07:58 – Itt vagyunk a Közép-Budai Tankerületi Központ előtt, egy kisebb tömeg már összegyűlt, körülbelül 200 ember. Az épület most nyit, bent tartózkodik a tankerületi igazgató. 

A megmozdulás Facebook-leírásában arról olvashatunk, hogy

október 5-én több tanár a polgári engedetlenség eszközéhez folyamodott, hogy felhívja a figyelmet az oktatás helyzetére. A Tankerület ezért tanárainkat kirúgással fenyegeti. Október 10-én hétfő reggel 8 órára tiltakozó akciót szervezünk a Kacsa utcába, a Közép-Budai Tankerületi Központhoz. Várjunk minden érintett és még nem érintett iskola támogatóit.

A szerdai sztrájk, élőlánc és tüntetés után – amelyekről itt számoltunk be – pénteken a Külső-Pesti Tankerületi Központnál volt tiltakozó akció, miközben a Szent László Gimnáziumnál élőlánccal demonstráltak. A szakszervezetek október 14-re szervezik a következő megmozdulást.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)

Rovatok