Index Vakbarát Hírportál

Több százan tüntetnek a budapesti orosz nagykövetség előtt

2022. október 10., hétfő 17:27

Mintegy kétszáz ember gyűlt össze hétfő délután a budapesti orosz nagykövetség előtt, ahol az orosz agresszió ellen szervezett tüntetést az Ukrán Egység névre hallgató mozgalom.

Hétfő délután 4 órára szervezett tüntetést a budapesti orosz nagykövetség elé az Ukrán Egység nevű mozgalom. Mindezt azért, mert hétvégén támadás érte a Krímbe vezető hidat – amelyet ukrán részről eddig még nem ismertek el –, hétfő reggel pedig több nyugat-ukrajnai nagyvárost ért rakétacsapás, köztük Kijevet és Lvivet.

A hvg.hu beszámolója szerint nagyjából kétszázan gyűltek össze a demonstráción, közülük sokan ukrán nemzeti színű zászlót, valamint plakátot vittek magukkal.

Információk szerint a tüntetők ígéretet kaptak arra, hogy amennyiben eléri a kétszázat a tiltakozáson részt vevők száma, a rendőrség lezárja a Bajza utcához közeli szervizutat. A lezárást végül 16.45 körül el is kezdték.

Petrovszka Viktória, az esemény egyik szervezője elmondta, hogy eredetileg ötvenfős demonstrációt jelentett be. Egyúttal azt is kijelentette:

azt várja a magyar kormánytól, hogy nevezze terrorállamnak Oroszországot.

Szerinte az ukránok hazaszeretetét nem lehet letörni, ők ugyanis feladatként élik meg saját hazájuk védelmét. Arra ugyanakkor nem számít, hogy bármit is elérnek a mostani demonstrációval, ám szerinte így sem lehet szó nélkül hagyni az orosz rakétázást.

(Borítókép: Google Street View)

Rovatok