Index Vakbarát Hírportál

A mosással spórolnak a magyarok

2022. október 11., kedd 05:56

Tízből öt magyar változtatott a mosási szokásain, hogy több maradjon a pénztárcájában az energia-veszélyhelyzet alatt – derült ki a Pulzus által készített Gorenje kutatásából. A reprezentatív vizsgálat szerint a legtöbben kevesebbet és alacsonyabb hőfokon mosnak, energiatakarékos programot azonban csak a megkérdezettek 12 százaléka használ rendszeresen.

Egyre fiatalabbak a háztartásokban lévő mosógépek a Gorenje kutatása szerint. A válaszadók majdnem felének 2–5 év közötti készüléke van, minden második magyarnak pedig már nem az ár, hanem a mosógép energiamegtakarítása lenne a legfontosabb szempont a vásárlásnál.

Kevesebbet, alacsonyabb hőfokon

Mint írták, ha összességében nem is, a mosást tekintve tudatosabb háztartásigép-használatot hozhat az energia-vészhelyzet a magyaroknál. Az adatok szerint ugyanis tízből öt magyar változtatott a mosási szokásain spórolás céljából. A megkérdezettek 21 százaléka kevesebbet, míg közel 20 százalék alacsonyabb hőfokon mos, mióta elszabadultak az energiaárak. 18 százalék több ruhát tesz a gépbe egy-egy mosásnál, a válaszadók 10 százaléka pedig a fél adag opciót használja, hogy többet takarítson meg.

A kutatásban résztvevők több mint 40 százaléka egyébként a 40 fokos programra esküszik, míg minden ötödik megkérdezett 30 fokon mossa a ruhákat. A felmérésből az is kiderült, hogy a résztvevők mindössze 12 százaléka használ eco programot, míg 10 százalék automata, 8 százalék pedig 15–30 perces gyorsprogramot indít be a leggyakrabban.

Tudatosabban vásárolnánk

A Gorenje marketingvezetője arra is rámutatott, hogy ugyan az új energiacímkék értelmezése kezdetben sokaknak nehézséget okozott, a kutatás szerint a válaszadók 53 százaléka már tisztában van azzal, hogy egy A energiabesorolású mosógéppel nemcsak jóval több áramot, hanem több vizet is meg lehet takarítani, mint egy alacsonyabb energiabesorolású modellel.

Az új modellek kategorizálásánál a szakemberek már jóval több szempontot figyelembe vesznek, így a piacon található legújabb mosógépek besorolásánál már a ciklusonkénti teljes energia- és vízfogyasztás, valamint a maximális centrifugálási sebesség is meghatározó

– mondta Simon Anikó a közlemény szerint. 

(Borítókép: Ute Grabowsky/Photothek/Getty Images)

Rovatok