Index Vakbarát Hírportál

Ferencvárosi üggyé karcsúsodott a Fudan-sztori

2022. október 11., kedd 06:50

„Előválasztás, népszavazás, kormányváltás” – hirdette a hatpárti ellenzéki összefogás április 3. előtt. Az előválasztás után a kormányváltás elmaradt, a népszavazás pedig kerületi üggyé vált. Itt tart most a Fudan-sztori.

A Direkt36 2021 áprilisában általuk megszerzett kormányzati dokumentumokra hivatkozva arról számolt be, hogy egy 540 milliárd forintos projekt keretében kínai vállalattal, jelentős részben kínai alapanyagokból, többségében kínai hitelből épülhet Budapesten a kínai elit egyetem, a Fudan kampusza.

Az ellenzék a Nyugat és a Kelet közötti értékválasztásként próbálta keretezni az ügyet, melynek egyik fontos pontja a Diákváros kérdése volt. Fürjes Balázs, aki akkor a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkári pozícióját töltötte be, az Indexen jegyzett véleménycikkében leszögezte, hogy „a Diákváros az eredeti tervek szerint megépül, és nyolc-tízezer kollégiumi helyet biztosít a budapesti magyar egyetemek hallgatóinak. A világ 34. legjobb egyetemeként számontartott Fudan Egyetem budapesti kampusza nem a Diákváros helyett épül meg.”

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is megerősítette lapunknak adott interjújában, hogy „nem vesz el semennyit” a Diákvárostól az intézmény. Ennek ellentmondott a Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester által májusban közzétett térképkivonat, amely alapján gyakorlatilag helyet cserélt volna a Diákváros és a Fudan, kisebb területre szorítva a kollégiumokat.

2021. július elején Fudan-ellenes ellenzéki tüntetés volt Budapesten, felszólalt többek között Karácsony Gergely főpolgármester. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter ezután egy interjúban bejelentette, hogy támogatják a népszavazást, a kabinet érvkészlete azzal egészült ki, hogy a tervek még nincsenek közéleti vitára alkalmas formában.

Karácsony Gergelyék fővárosi konzultációt indítottak, ennek eredményéről harmincezer szavazat után a főpolgármester bejelentette, hogy Budapesten nincs érdemi támogatottsága a beruházásnak, és országos népszavazást kezdeményeznek.

Karácsony Gergely végül öt kérdésben kezdeményezett népszavazást, ezek közül az egyiket így fogalmazták meg:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. Törvényt?

2022. január végére az ellenzék össze is gyűjtötte a népszavazáshoz szükséges 235 ezer támogató aláírást, az íveket tartalmazó dobozokat a Kossuth Lajos térről élőlánccal vitték a Nemzeti Választási Irodához. Az összefogás kampánykommunikációjának ebben az időszakban szerves része volt a referendum, amit a kormányváltáshoz vezető út egyik állomásának tartottak.

Előválasztás, népszavazás, kormányváltás

– szólt a vonatkozó szlogen. Márki-Zay Péter és a hat párt azzal számolt, hogy április 3-án, az országgyűlési választások és a gyermekvédelmi népszavazás napján tarthatják a kétkérdéses, köztük a Fudant érintő referendumot, de ez a határidők miatt nem valósult meg. Közben a Fidesz–KDNP újra kétharmados parlamenti többséget szerzett.

Alkotmánybírósági kasza, DK-s kihátrálás

Az Alkotmánybíróság Alaptörvény-ellenesnek minősítette és megsemmisítette azokat a kúriai végzéseket, amelyekben helybenhagyta a Karácsony Gergely által kezdeményezett népszavazási kérdések hitelesítését. A testület öt, illetve hat különvéleménnyel úgy döntött, hogy a Fudan Egyetem ügyében a nemzetközi szerződés miatt, az álláskeresési járadék esetében pedig a költségvetés érintettsége miatt nem lehet országos népszavazást tartani – számoltunk be a testület döntéséről májusban.

Karácsony Gergely úgy gondolja, ezzel az Alkotmánybíróság „nyilvánvalóan a Fidesz politikai elvárásait teljesítette”, de hozzátette: meg kell találni annak a módját, hogy legalább a budapestiek elmondhassák a véleményüket ezekben a kérdésekben.

Baranyi Krisztina, az érintett kerület, Ferencváros polgármestere augusztus közepén viszont arról számolt be a Népszavának a fővárosi népszavazással kapcsolatban, hogy

nagyon homályos válaszokat kapok az erre vonatkozó kérdéseimre. A legőszintébbnek az a verzió tűnik, miszerint a Fővárosi Közgyűlésen sem menne át a kezdeményezés, mivel a Demokratikus Koalíció nem támogatná.

A DK erre válaszul érkezett közleményéből pedig már az derült ki, hogy a párt szerint a Fudan Egyetem ügye csak arra jó, hogy feszültséget szítson az ellenzéken belül:

Azzal nem tudunk mit kezdeni, hogy az elmúlt hónapok kommunikációja alapján Baranyi Krisztinának mindenről a DK jut eszébe. Azt javasoljuk a polgármester asszonynak, hogy nézzen körbe az országban, Budapesten és a kerületében: a kormánynak arra sincs pénze, hogy befűtse az iskolákat, nemhogy Fudan Egyetemet építsen. Nem lesz Fudan Egyetem, ez az ügy csak arra jó, hogy feszültséget szítson az ellenzéken belül. Lesznek viszont megszorítások, lesz hétszeres gázár és lesz orbáni infláció. Ezekkel kellene foglalkozni. Biztosak vagyunk abban, hogy a IX. kerületben élőket is jobban érdeklik a megélhetési gondok, mint a polgármester asszony véleménye a DK-ról.

Annyiban nem volt meglepő a DK kihátrálása a népszavazási kezdeményezés mögül, hogy Sebián-Petrovszki László, a párt országgyűlési képviselője májusban világossá tette, hogy „amíg az Orbán-rendszerben élünk, addig a magyar nép soha, semmilyen kérdésben sem dönthet majd népszavazáson”, ők pedig nem lesznek a „színjáték” része, ezért a továbbiakban nem kezdeményeznek és nem is támogatnak referendumot.

Ferencvárosban megpróbálják

Baranyi Krisztina polgármester több képviselő aláírásával végül kétkérdéses népszavazást kezdeményezett a helyi választási bizottságnál:

Baranyi Krisztina a hvg.hu-nak úgy fogalmazott, hogy „talán kevesebbet emlegetik most a beruházást, mégis, csupán a kormányzat politikai döntésének kérdése, hogy elkezdődik-e a Fudan Egyetem megvalósítása, ennek szerintem valós a veszélye”.

A polgármester úgy látja, hogy „az Orbán-kormány Oroszországtól most aligha számíthat pénzre, de Kínától talán vehet fel hitelt, a Budapest–Belgrád vasútvonal is kínai hitelből épül, a hitellehetőségért cserébe pedig leporolhatják a Fudan-terveket”. Baranyi Krisztina egyébként sajnálatát fejezte ki, hogy nem lesz se országos, se budapesti népszavazás, „mi legalább itt Ferencvárosban mindent megteszünk, hogy útját álljuk”.

(Borítókép:  Karácsony Gergely főpolgármester a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szóló ellenzéki népszavazási kezdeményezéshez összegyűlt aláírásgyűjtő ívek leadásán a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai székházában 2022. január 21-én.  Fotó:  Balogh Zoltán/MTI)

Rovatok