Index Vakbarát Hírportál

Nyílt levelet írt a tankerület vezetőjének a megfenyegetett madáchos tanár

2022. október 11., kedd 12:57

A magyar–történelem szakos tanár az írás elején bemutatkozik Marosi Beatrixnak, majd több ponton megcáfolja a levél főbb állításait.

A Belső-Pesti Tankerületi Központ vezetőjének címzett nyílt levelet tett közzé a Facebookon Juhász Erzsébet, a VII. Kerületi Madách Imre Gimnázium tanára, miután ő is kézhez kapta a tankerület munkajogi következményekkel fenyegetőző levelét. 

Marosi Beatrix a levelében azt vetette a pedagógus szemére, hogy „az órák elmaradása, az előre be nem jelentett munkabeszüntetés korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését”. Ezzel szemben a tanárnő azt állítja, kollégáival együtt időben bejelentették, hogy nem veszik fel a munkát, majd rámutat:

a tankötelezettség teljesítését az korlátozza, hogy hat kollégánk hagyta el a pályát az elmúlt tanév végeztével, egyetlen órát sem tudunk szakszerűen helyettesíteni […].

Szuverén értelmiségi vagy csupán egyszerű ítélet-végrehajtó?

Juhász feltételezi, hogy Marosi nem gondolja komolyan azokat a dolgokat, amiket az aláírásával hitelesített. Két lehetőség áll fenn a pedagógus szerint: „Ez esetben azt bizonyítja, hogy nem autonóm, szuverén értelmiségi, hanem egyszerű ítélet-végrehajtó. Ha mégis így van, tehát komolyan gondolja, nem merül-e fel Önben morális aggály munkavégzésének törvényi kötelezettségét illetően?”

A 35. éve a Madáchban tanító hölgy végül arra kérte a tankerület vezetőjét, hogy személyesen látogasson el a Madáchba, és győzze meg őt ott, hogy a tankerület eljárása valóban az oktatás és a diákok érdekében történik. 

(Borítókép: A budapesti Madách Imre Gimnázium. Fotó:  Róka László / MTI)

Rovatok