Index Vakbarát Hírportál

Rekordmennyiségű elektromos autót adtak el idén

2022. október 11., kedd 11:43

Egyre több a zöld rendszámú jármű a magyar utakon; 2020 elejéhez képest háromszorosára gyarapodott az állomány.

Jelentősen bővült a tiszta és csendes járműállomány Magyarországon: idén szeptember végéig csaknem ugyanannyi zöld rendszámot adtak ki, mint tavaly egész évben – számolt be a Technológiai és Ipari Minisztérium a Facebookon.

Mint írják, környezetkímélő hajtásra utaló hatósági jelzéssel már mintegy 58 500 jármű közlekedik, ezeknek több mint a fele tisztán elektromos. 

Ez azt jelenti, hogy 2020 elejéhez képest a teljes zöld rendszámos állomány a háromszorosára gyarapodott. A leginkább klímabarát, tisztán elektromos járművekből pedig négyszer több van, mint a vírusválság előtt.

A Belügyminisztérium adatai szerint a környezetkímélő járművek túlnyomó többsége személyautó, de mintegy 1800 tehergépkocsi és 143 autóbusz is gazdagítja a magyar tiszta flottát. A tisztán elektromos motorok tavaly augusztus óta szerelhetők fel világoszöld alapszínű hatósági jelzéssel, mostanra 237 darab dübörög így az utakon.

Hozzátették: Németország mellett Magyarország is európai akkumulátorgyártási központtá fog válni a jövőben. Továbbá a hidrogén-üzemanyagcellás motorvonat beszerzésének lehetőségét vizsgálja már a MÁV is.

Rovatok