Index Vakbarát Hírportál

Az energiaellátás miatt változtak az állami kezességvállalás szabályai

2022. október 12., szerda 10:26

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet alapján megváltoznak hazánkban az állami kezességvállalás szabályai. A legfőbb újdonság, hogy az eredeti előírásokat többé nem kell alkalmazni, erről az energiaellátás biztosítása érdekében döntött a kormány.

Változott az állam által vállalt kezesség előkészítésének és a kezesség beváltásának eljárási rendjéről szóló rendelet hazánkban – derült ki a Magyar Közlöny legújabb számából.

Az Orbán Viktor által jegyzett kormányrendelet – mely október 11-én éjjel 23 órakor már hatályba is lépett – kimondja, hogy az energiaellátás biztosítása érdekében a korábbi szabályokat – így például a pályáztatásra, feltételekre, és a szerződés mintájára vonatkozó előírásokat – nem kell alkalmazni. Eltekintenek továbbá az Államadósság Kezelő Központ véleményezésétől és a külföldi székhelyű hitelintézet tájékoztatási kötelezettségétől.

A kormányrendelet szerint az egyedi állami garancia beváltása során az államháztartásért felelős miniszter jár el a garanciaszerződésben foglaltak szerint.

Rögzítették továbbá azt is, hogy az állami garancia adatairól – a kötelezettől kapott adatok alapján – az államháztartásért felelős miniszter külön felhívás nélkül a naptári negyedévet követő hónap 20. naptári napjáig elektronikus úton tájékoztatja a Magyar Államkincstárt.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok