Index Vakbarát Hírportál

Egy magyar egyetem is bekerült a világ 250 legjobbja közé

2022. október 12., szerda 18:05

A Times Higher Education világrangsorának élmezőnyében most először szerepel magyar egyetem. A Semmelweis Egyetem a tavalyihoz képest 41 helyet lépett előre a listán, a 236. helyre – közölte az egyetem.

A Times Higher Education nyilvánosságra hozta a világ legjobb egyetemeit összegyűjtő 2023-as ranglistáját. A magyar egyetemek közül 11 került fel a listára, a hazai intézmények között a Semmelweis Egyetemet jegyzik a legelőkelőbb helyen, a 236. helyet kapta meg a világ legnívósabb felsőoktatási intézményei sorában. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 601–800., a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, valamint az Óbudai Egyetem a 1001–1200. a listán. 

A világ legjobb egyeteme az Oxford, a második a Harvard lett, a harmadik helyet megosztva a a Stanford és a Cambridge Egyetem kapta. 

A lista készítői öt szempont szerint mérik fel a felsőoktatási intézményeket: hogy milyen az oktatási környezet, mennyire járnak élen a kutatásokban, az ehhez köthető idézettség, a nemzetközi orientáció és az ipari bevételek. 

A Semmelweis Egyetem minden mutatóban javított, a legtöbbet a kutatás és az idézettség területén. 2019-ben még a 491. helyre sorolták, a legjelentősebb előrelépés 2021-ről a 2022-es évre történt, amikor 149 hellyel kerül előrébb a listán. Az Európai Unió tagállamai között pedig most a 64. helyen áll, jellemzően német, francia és belga egyetemek előzik meg a rangsorban. 

Rovatok