Index Vakbarát Hírportál

Megtévesztő hirdetések miatt lépett a GVH

2022. október 12., szerda 12:16

Fogyasztókat megtévesztő fogászati hirdetései miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) figyelmeztetésben részesítette a MindentMent Egészségügyi Szolgáltató Kft.-t – közölte a hatóság az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a nemzeti versenyhatóság megállapította, hogy a fogászati klinikaláncot működtető MindentMent Egészségügyi Szolgáltató Kft. kereskedelmi gyakorlata több ponton tisztességtelen a fogyasztókkal szemben.

A közleményben kiemelték, a cég nem tudta alátámasztani honlapjának és közösségi reklámjainak egyes állításait, például a „piacvezető”, „az ország legkedvezőbb árai”, „országosan egyedülálló dupla garancia”, „környezettudatos rendelő” kijelentéseket.

Jogsértőnek bizonyult a vállalkozás egyoldalú ügyfélvélemény-megjelenítési gyakorlata is, a cég ugyanis kizárólag a kedvező visszajelzéseket tette közzé honlapján, mellőzve erről a fogyasztók megfelelő tájékoztatását.

Elismerték a jogsértéseket

A fogklinikalánc elismerte egyes jogsértéseit, módosította azokat a reklámállításokat, amelyek nem voltak alátámasztva, és korrigálta a megtévesztő véleményfeltüntetési gyakorlatát is – írják a közleményben.

A GVH Versenytanácsa emellett tekintettel volt arra, hogy a cég kis- és középvállalkozásnak minősül, valamint első alkalommal követett el versenyjogi jogsértést. A hatóság ezért eltekintett a bírság kiszabásától, és figyelmeztetésben részesítette a vállalkozást.

A Gazdasági Versenyhivatal egyúttal arra kötelezte a céget, hogy alakítson ki megfelelő vállalati eljárásrendet a jövőbeli hasonló jogsértések elkerülésére, és a megadott határidőn belül igazolja ennek bevezetését a hatóságnál – írja az MTI.

Állásfoglalást adtak ki

Cikkünk megjelenése után a GVH MindentMent Kft-ről szóló közleményére reagálva a vállalkozás állásfoglalt adott ki, Aranyi Rita a MindentMent fogászati rendelők igazgatójának nyilatkozatát változtatás nélkül közjünk:

Mint ünnepnapon a fogfájás, úgy hiányzott ez nekünk. Rosszul esik a Gazdasági Versenyhivatal döntése, mert szerintünk a gyakorlatban nagyon nehezen betartható a szabályok egy része, de a szabály az szabály, ezt tudomásul kell venni. Beismerjük, hogy hibáztunk, és mindent megteszünk, hogy a legapróbb részletekig megfeleljünk a jogszabályoknak. Mert nem csak a betegekért teszünk meg mindent, hanem a jogszabályok betartásáért is. Elkötelezettek vagyunk a tisztességes üzleti magatartás mellett.

Rovatok