Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: nőtt az aktív fertőzöttek száma Magyarországon

2022. október 12., szerda 09:49

Bár nőtt az aktív fertőzöttek száma, a különbség minimális az előző héten közölt adatokhoz képest. Ezzel párhuzamosan a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja is stagnál a szennyvízben.

A beoltottak száma 6 418 580 fő, közülük 6 205 067 fő a második, 3 898 061 fő a harmadik, 352 741 fő már a negyedik oltását is felvette – derül ki a kormányzati tájékoztató portál szerdán közzétett, előző heti adataiból.

Egy héttel korábban a koronavírus tájékoztató oldal összesített adatai szerint 13 765 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és meghalt 73 beteg.

Ez alapján az elmúlt egy hétben nagy változás nem történt, a friss adatok nagyságrendileg megegyeznek az előző héten közölt számokkal.

A tájékoztató oldalon megjegyezték: Magyarországon a járvány jelenleg mérsékelten zajlik, ami köszönhető a magas átoltottságnak is.

Felhívták a figyelmet arra, hogy már a felvehető a megerősítő oltás az új típusú, omikron elleni Pfizer vakcinával is. Az oltóanyag egyadagos és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt. A megerősítő oltás a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is felvehető.

NNK: sehol nem emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán.

Azt írták, az országos átlagot tekintve a 40. héten ismét stagnált a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja.

A tendencia a vizsgált települések nagy többségén stagnáló, csak Zalaegerszegen mérhető csökkenés, emelkedés sehol sem tapasztalható – tették hozzá.

Közölték azt is, a szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga két településen – Kecskeméten és Zalaegerszegen – a mérsékelt, míg a többi mintavételi helyen az emelkedett kategóriába esik.

(Borítókép:  Czeglédi Zsolt/MTI)

Rovatok