Index Vakbarát Hírportál

Migránsfaj hozhat megoldást a parlagfű ellen

2022. október 12., szerda 14:16

Tarra rághatja a növényt a dallamos nevű bogár, az Ophraella communa.

Korábban már műanyagot faló baktériumokról is hallottunk, sőt spanyol csigát elfogyasztó futókacsákról is, ezúttal pedig a sokaknak kellemetlen tüneteket okozó parlagfű természetes ellenségével ismerkedik a tudomány világa. 

A parlagfű-olajosbogár azért lehet fontos, mert ahogy már a neve alapján is sejthető, előszeretettel fogyasztja a parlagfüvet – írja a SONLINE Somogy Megyei Hírportál.

Megeszi a levelét, de ha elég sok bogár van, akár teljesen tarra rághatják a növényt, tehát a levélen kívül a szárát és a virágát is elpusztítják

– mondta Keszthelyi Sándor, a MATE Kaposvári Campusának egyetemi tanára. Ez a tulajdonsága pedig roppant hasznossá teheti a latinul Ophraella communa névre keresztelt csíkos páncélú ízeltlábút. 

Magyarországon két éve jelent meg

A levélbogárfélék családjába tartozó ízeltlábút először 1986-ban figyelték meg Észak-Amerikában, aztán a faj néhány évtizede megjelent a világ egyéb tájain is. A Távol-Keleten például tudatos betelepítés eredményeként bukkant fel, míg Európában először Olaszország északi részén figyelték meg a spontán terjedését. 

Magyarországon egyelőre csak a főváros környékén, 2020-ban dokumentálták a rovar megjelenését.

A bogár könnyen felismerhető, körülbelül fél centiméter hosszúságú, sárga-sárgásbarna színezetű, szárnyfedőin fekete hosszirányú sávok láthatók. 

(Borítókép:  Ophraella  communa. Fotó: Wikipédia)

Rovatok