Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálja a DatAdat könyvelését az adóhatóság

2022. október 13., csütörtök 20:08

Illegális módon csökkenthette fizetendő adóját a DatAdat Professional Kft., amelynek könyvelési anyagait vizsgálni kezdte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Vizsgálja a DatAdat Professional Kft. könyvelési anyagait a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), ugyanis azok jelentős részét a könyvelést végző egyéni vállalkozó be nem jelentett irodájából sikerült lefoglalniuk a nyomozóknak – tájékoztatta a NAV az MTI-t.

A gyanú szerint a DatAdat 2020-ban illegális módon csökkentette fizetendő adóját, bevallásában pedig valótlan tartalmú nyilatkozatot tett, amivel vagyoni hátrány okozhatott a költségvetésnek.

A költségvetési csalás gyanúja miatt indult eljárásban a NAV nyomozói szeptember 27-én megpróbálták lefoglalni a társaság könyvelési iratait, de a cég jogszabálysértő működése miatt ez nem sikerült – írták.

A DatAdat ugyanis – a törvényi előírásokat megszegve – nem a bejegyzett székhelyén működött. A társaság vezetői telefonon sem voltak hajlandók megmondani a társaság tényleges működési helyét. Az iratokat a NAV a DatAdat könyvelőjénél sem tudta megtekinteni, mert a megadott címen nem is volt könyvelőiroda. Végül a szükséges iratok jelentős részét a könyvelést végző egyéni vállalkozó be nem jelentett irodájából sikerült lefoglalniuk a nyomozóknak

– olvasható a NAV közleményében, kiemelve, hogy a cég szabályszerű működésének alapvető feltétele az, hogy a székhelyén elérhető legyen, illetve az iratokat az adózó az adóhatósághoz bejelentett helyen őrizze.

A tájékoztatásból az is kiderül, hogy jelenleg még tart a nyomozás, és a DatAdat lefoglalt könyvelési anyagának vizsgálata is folyamatban van. A NAV összegzése szerint az eddigi vizsgálat mérlege „jogszabálysértések, a nyomozás akadályozása, valótlan nyilatkozatok és a gyanú szerint eltitkolt bevételek”.

Házkutatást is tartottak a cégcsoportnál

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, a NAV nyomozói házkutatást tartottak, és iratokat foglaltak le a DatAdat-cégcsoport magyarországi telephelyén. Sajtóinformációk szerint a hatóság a cég hirtelen bevételnövekedésére figyelt fel, ami az elmúlt években több mint félmilliárdos volt. 

Az adóhatóság értesülése szerint a Bajnai Gordon volt miniszterelnökhöz és Ficsor Ádám egykori titokminiszterhez köthető cégcsoportnál végzett kutatás és a lefoglalások után kiderült, hogy egy, a cég tulajdonában álló, észt bejegyzésű társaság tulajdonrészét adták el egy Amerikában bejegyzett offshore cégnek több mint kétmillió euróért. 

Rovatok