Index Vakbarát Hírportál

Hévízen csaknem 300 millió forintos fejlesztés valósul meg

2022. október 13., csütörtök 07:18

A járóbeteg-szakellátás fejlesztésére elnyert csaknem 292 millió forintból fejleszti eszközparkját a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, melyre csaknem 292 millió forintot nyert el.

A hévízi egészségügyi intézmény az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program pályázatán elnyert vissza nem térítendő európai uniós támogatás jóvoltából korszerű orvostechnikai eszközöket szerez be és infrastrukturális fejlesztéseket is megvalósít a kórház több épületében. 

A kórház a röntgendiagnosztikai, az ultrahang-diagnosztikai osztályon, a menopauza- és oszteoporózis-osztályon, valamint a balneoterápia, a fizioterápia, a mozgásszervi rehabilitáció és a gyógytorna során használt orvostechnikai eszközeit fejleszti a jövő szeptemberig tartó projekt keretében.

Az új, mobil ízületi ultrahangkészülék a reumatológiai szakvizsgálatnál, a radiológiai osztályra való továbbküldés nélkül nyújt lehetőséget a pontos és gyors diagnózis felállítására. Szintén a diagnosztizálást segíti majd az új, mobil EKG, a polarizációs és kapillármikroszkóp, a terheléses kerékpár-ergométer, az elektromiográfia- és elektroneurográfia-berendezések.

Rövidülhetnek a várólisták

A balneoterápiás-fizioterápiás eszközpark pillangókáddal, kézen és lábon alkalmazható örvényfürdővel és betegemelővel bővül. A terápiás eszközök új, ultrahangos kezelőgéppel, végtagmozgató gépekkel, állítógéppel, masszázsszékkel és szobakerékpárral egészülnek ki.

Új terápiás gépeket, valamint lézerterápiás és lökéshullám-terápiás eszközöket is beszerez a kórház. Ezekkel új beavatkozásokra nyílik lehetőség a komplex terápián belül, bővül a fizioterápiás eljárások spektruma és új betegcsoportok ellátása is lehetővé válik.

A vizsgálati és terápiás fejlesztések eredményeként a mozgásszervi betegek jelentős része a jövőben járóbetegként juthat hozzá a megfelelő kezeléshez. Így több ember vizsgálható, illetve kezelhető adott idő alatt, nem kell a betegeket továbbküldeni diagnosztikai eljárások miatt, mindez pedig a várólisták rövidülésével is járhat – írja az MTI.

A beruházás fontos eleme egy frekvenciaszabályozott, gépház nélküli személyfelvonó, és akadálymentes rendelők, kezelőhelyiségek kialakítása korszerű épületenergetikai megoldásokkal. Mindezen felül informatikai eszközök beszerzését is tartalmazza a hévízi kórház új projektje.

Rovatok