Index Vakbarát Hírportál

Nincs kecmec, bezár az összes óvoda egy budapesti kerületben

2022. október 13., csütörtök 09:19

Polgári engedetlenséget hirdettek október 21-re a XV. kerületben.

A XV. kerületben három összevont óvoda működik. A Rákospalota Összevont Óvoda, a Hétszínvirág Összevont Óvoda és az Újpalotai Összevont Óvoda dolgozói úgy döntöttek, az már nem elég, ha egy-egy intézményben néhány dolgozó próbálja meg felhívni a figyelmet arra, hogy az óvodapedagógusok, gyógypedagógusok, pedagógiai asszisztensek, dajkák, technikai dolgozók fizetése nem áll arányban az elvégzett munka mennyiségével és minőségével, ezért október 21-re polgári engedetlenséget hirdettek. Az eddig példa nélküli összetartásban eddig 400 óvodai dolgozó jelezte részvételi szándékát.

Jobb, emberhez méltó fizetésre van szükség

Amint azt a közösségi oldalon írják, ez az utolsó figyelemfelkeltési eszközük.

Mint tapasztaljátok saját bőrötökön, az óvodákban dolgozó kollégák (is) mindennapi megélhetési gondokkal küzdenek az alacsony fizetések miatt, ráadásul sokan kényszerültek hivatásukat feladni a megalázóan alacsony, megélhetésre nem elegendő fizetések miatt

– írják.

Hozzáteszik, nagyon sok, a megbecsülésükre, bérrendezésük változtatására irányuló kezdeményezésben vettek részt, igyekeztek a pedagógusok, az oktatást segítő munkatársak, technikai dolgozók kifejezni, hogy változtatást szeretnének, jobb, emberhez méltóbb fizetésre van szükségük. 

Emiatt a 15. kerületi óvodákban dolgozók úgy döntöttek, polgári engedetlenség keretében hívják fel a törvényhozók figyelmét a gyermekekkel dolgozók problémáira. Mindezek mellett kiállnak azon kollégák, iskolában, szakszolgálatoknál, bölcsődékben dolgozók mellett is, akik különböző okok miatt nincsenek abban a helyzetben, hogy csatlakozhassanak a kezdeményezéshez. 

Október 21-én, pénteken a 15. kerületi óvodák dolgozói nem veszik fel a munkát, így az intézmények nem fogadnak gyermekeket.

A tiltakozók azt szeretnék, ha a pedagógus-bértábla alapját a mindenkori minimálbérhez igazítanák és inflációkövetővé tennék, továbbá, hogy visszamenőlegesen emelkedjen az oktatásban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak garantált illetménye is!

Mi már egy tömeg vagyunk egy közös ügyért. Együtt mennie kell

– írják közleményükben. 

A polgármester támogatja az akciót

Kérdéseinkkel megkerestük a 15. kerület polgármesterét, Cserdiné Németh Angélát, aki az Indexnek válaszolva elmondta, ahogy eddig is, ezután is támogatják a kerületi pedagógusok és köznevelési intézményekben dolgozók elkeseredett küzdelmét. 

Nincs erősebb jelzés, mint az példamutató együttműködés, amellyel most másoknak is példát mutatnak kerületünk óvodai dolgozói. Ha valamit még tehetünk, az annyi, hogy felhívjuk más óvodák figyelmét, kövessék a XV. kerületi példát! 

– mondta Cserdiné Németh Angéla.

A polgármester hozzátette, az akcióról a szokásos felületeiken már tájékoztatták a szülőket. Arról, hogy lesz-e gyerekfelügyelet október 21-én, ma tárgyal a szakszervezet vezetésével. Azonban ez az akció nem sztrájk, hanem egy polgári engedetlenség, így várhatóan felügyelet sem lesz. 

A Csokonai Nonprofit Kft. vezetése minden óvodában reggel 9 órától délután 13 óráig ingyenes, óvodásoknak szóló gyerekprogramokkal segítik a kerületi szülőket. Ez nem napközit, nem felügyeletet jelent, hanem programokat, ahol tartalmasan el tudják majd a szülők a gyerekeikkel az időt tölteni.

Az óvodapedagógusok, pedagógiai asszisztensek, gyógypedagógusok, dajkák erre a napra is megkapják a bérüket, ahogy Cserdiné Németh Angéla kijelentette, ezzel is támogatják a jogos küzdelmüket.

Arra a kérdésre, kapnak-e írásbeli figyelmeztetést a fenntartótól a polgári engedetlenségben résztvevő óvodai dolgozók, a polgármester annyit mondott:

Mi nem a tankerület, nem a főispánság és nem Orbán Viktor vagyunk, akik páros lábbal tiporják a munkások, a dolgozók jogait. Semmilyen következménytől nem kell tartaniuk a dolgozóinknak.

(Borítókép: Lars Baron/Getty Images)

Rovatok