Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány Ferenc: Lenyeltük, amit le kellett nyelni

2022. október 14., péntek 08:43

A DK elnöke közösségi oldalán elemzi pártja elmúlt 11 évét. Megítélése szerint a gesztuspolitizálás ideje véget ért, helyette már reálpolitika van.

A volt miniszterelnök szerint a politika küzdelem, ahol lőnek, aki viszont ettől fél, annak más szakmát kell választania. „Mi nem félünk. Igaz, sokszor tűrtük, hogy üssenek, mert nem volt más választásunk, ilyen volt az élet. Csendben maradtunk, lenyeltük, amit le kellett nyelni. Nem volt elég erőnk megvédeni magunkat. Sérülten kapaszkodtunk tovább. Megtanultunk együtt maradni, túlélni, menni” – írja Gyurcsány Ferenc.

Az ellenzéki politikus szerint a választók eldöntötték, hogy inkább a Demokratikus Koalíciót választják, mint bármilyen más ellenzéki erőt. A pártvezető szerint sokat tettek azért, hogy az ellenzéki pártok 2022 előtt egymásra találjanak. Választói támogatásunk arányához képest viszont nekik van a legkisebb frakciójuk.

Mert adtunk, hogy másnak egyáltalán legyen, vagy nagyobb legyen, hogy béke legyen. Nagyvonalúságunk eddig tartott. Nem vagyunk felelősek más pártért. Tisztelettel tartozunk, semmi többel

– írta le a DK paradigmaváltását Gyurcsány Ferenc, aki szerint nincs már helye a gesztuspolitizálásnak, helyette reálpolitika van. 

A DK és a sajtó viszonya

A volt miniszterelnök úgy látja, hogy a sajtó és a politika közvetlen feladata, érdeke legtöbbször nem esik egybe. „Bár mindkét félnek olvasói, nézői vagy választói minőségükben úgy általában az emberek a célcsoportja, de a szolgáltatás, amit nyújtunk az embereknek, a hatás, amit el akarnak náluk érni, az természetesen különbözik egymástól. Ez természetes, mert más a feladatunk, felelősségünk” – állapítja meg Gyurcsány Ferenc.

Nem vagyunk barátok. Nem vagyunk ellenfelek. Más dolgunk van, érdekeink hol egybeesnek, hol nem. A sajtónak van véleménye rólunk. Nekünk meg róluk. Így kerek a világ. A sajtó azt ír rólunk és úgy, amit a törvényes keretek és az etikai normák között tud, akar

– írja a DK vezetője, aki szerint „a beszélgetéshez partnerség, közös téma, közös érdeklődés kell, remény, hogy megértjük egymást, de legalább tiszteletben tartjuk egymás személyét és álláspontját. Ha erre nincs reális esély, akkor nem kell beszélgetni.” 

Veszekedni viszont nem akar többet az elnök, ehelyett büszkeséggel tölti el az az út, amit pártjával megtett az elmúlt 11 év során: „A Demokratikus Koalíció még messze nem akkora, mint majd szeretne lenni. De felnőtt párt. Nincs bennünk kivagyiság. Van bennünk alázat hazánk, választóink, választott szakmánk iránt.”

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok