Index Vakbarát Hírportál

Németh Dávid: Jövő nyárra 380 forint lehet egy euró

2022. október 14., péntek 21:17

A Kibeszélőben Németh Dávid közgazdász, pénzügyi elemző az inflációról és annak hatásairól beszélt, valamint a Magyar Nemzeti Bank monetáris döntését is elemezte. Úgy fogalmazott: önmagában a kamatemelés sosem fog segíteni a forinton.

„Rengeteg kockázat van a világban, és ezt folyamatosan árazza a piac, attól függően dönt” – mondta Németh Dávid pénzügyi elemző a Kibeszélőben az aktuális gazdasági helyzetről. 

Önmagában csak a kamatemelés sosem fog segíteni. Itt mindig meg kell nézni a rendszerkockázatokat és azt, hogy mi okozza a forint árfolyamának gyengülését. Ennek az egyik oka egyértelműen az, hogy az országnak folyamatosan devizaigénye van. Ez pedig nagyon rövid távon nem fog teljesen megváltozni, bár most a következő két és fél hónapra ez a devizaigény gyakorlatilag a piacról ki fog kerülni

– hangsúlyozta a szakértő. Ez úgy lehetséges, hogy a Magyar Nemzeti Bank bejelentése szerint ő biztosítani fogja a devizatartalékából az ország számára azt a mennyiségű devizát, amit az energiabeszerzésre fordítanunk kell.

Benne van a pakliban, hogy a jövő évben recesszióban lesz a magyar gazdaság. Ez azt jelenti, hogy a gazdaság termelése összességében vissza fog esni, tehát kevesebb lesz reálértéken, mint 2022-ben volt. De lehet, hogy ez az ára annak, hogy ne azt lássuk, hogy '24-ben, meg '25-ben is még 15-14 százalékos inflációk vannak.

– mondta Németh Dávid. Hozzátette: a szegényebb jövedelmű rétegeknél egyértelműen látszik, hogy az élelmiszer, illetve az energia az, amire a legtöbbet költenek. Mivel ezek az árak növekednek leginkább, a válság ezt a réteget érinti leginkább. 

Meg kell fogni az árak felfelé menetelét, mert különben elszegényednek az emberek. Az inflációt kell letörni, árfolyam-stabilitást, árstabilitást fenntartani, még akkor is, ha rövid távon ebből recesszió lesz, mert az csak átmeneti. Utána újra lehet indítani könnyebben a gazdaságot, mint egy magasan beragadó inflációt letörni.

Németh Dávid: Jövő nyárra 380 forint lehet egy euró

Ha magas az infláció folyamatosan, az nagyon-nagyon kártékony. Az emberek megélhetési költségei nagyon megugranak, és ezáltal az életszínvonaluk elkezd esni

– mondta Németh Dávid, hozzátéve: a recessziót egy háztartás úgy vészelheti át, ha megvizsgálja a saját fogyasztását, és észszerűsíti azt.

Érdemes megnézni a fogyasztási kosarukat, hogy mi az, ahol esetleg olyan pazarlás volt, amit ki lehet küszöbölni. Élelmiszerben mennyi az az élelmiszer-mennyiség, amit kidobunk. Lehet, hogy akár 10-20 százalékát is az élelmiszereknek kidobjuk, ha annyival kevesebbet veszünk, akkor már az árdrágulásnak a felét megspóroltuk. 

A Kibeszélőből kiderül továbbá, hogy

(Borítókép: Németh Dávid. Fotó: Zöld Fanni / Index)

Rovatok