Index Vakbarát Hírportál

„El tudná magyarázni, miért kellene miniszterelnöknek maradnia?”

2022. október 14., péntek 18:42

Fűtött hangulatú sajtótájékoztatót tartott pénteken Liz Truss brit miniszterelnök, miután bejelentették, hogy menesztették Kwasi Kwarteng pénzügyminisztert és az általa hozott intézkedések némelyikén is változtattak. Az újságírók nem kímélték a kormányfőt, aki mindössze négy kérdésre volt hajlandó válaszolni.

Ahogy arról beszámoltunk, pénteken menesztették Kwasi Kwarteng brit pénzügyminisztert, aki mindössze 38 napig vezette a szaktárcát. Kwarteng – aki éjszaka repült haza Washingtonból, egy IMF-találkozóról – nyílt levelében azt írta, Truss kérésére adta be a lemondását. A menesztés hírére jelentősen esni kezdett a font. A brit fizetőeszköz a dollárral szemben 1,3 százalékkal került alacsonyabb szintre ahhoz képest, ahol állt. Jelenlegi árfolyamon péntek délután 3 óra előtt több mint 480 forintba került egy font, holott egy nappal korábban már az ötszázas határt is átlépte.

A 37 napja kormányon lévő miniszterelnök ezt követően péntek délután sajtótájékoztatót tartott, ahol paprikás hangulattal szembesült. Elmondta, hogy „alacsony adókat, magas béreket és jelentős gazdasági növekedést szeretne, ezek programjának legfőbb elemei, pártjától is erre kapott felhatalmazást”.

Monológját követően következhettek az újságírói kérdések, elsőként a Telegraph napilap kapott szót – a kérdésre valószínűleg maga Liz Truss sem számított. 

Valóban nehéz nap ez a mai. El tudná magyarázni, miért kellene önnek miniszterelnöknek maradnia? 

„Elhivatott vagyok, hogy teljesítem, amit megígértem: egy jól prosperáló, gazdaságilag növekvő Egyesült Királyságot, amely szembe tud nézni az előttünk álló viharokkal, az energiaárak okozta magas számlákkal. Helyes volt, hogy határozottan léptünk fel a problémákkal szemben, hogy biztosítsuk gazdasági stabilitásunkat” – hangzott a válasz.

Liz Truss hangsúlyozta: a vállalati adókat emelik, ezzel éves szinten 18 milliárd fontos bevételre tesznek szert. A közszféra még hatékonyabb lesz, ígérte a kormányfő, és világszínvonalú szolgáltatást fog nyújtani.

A sajtótájékoztatón a miniszterelnök mindössze négy kérdésre válaszolt: a Telegraph után a The Sun, majd a BBC és az ITV újságírójának. Utóbbi talán még a Telegraphnál is élesebben kérdezte Trusst, arról érdeklődve, hogy bocsánatot kér-e pártjától, miután Philip Hammond korábbi pénzügyminiszter szerint lerombolta a párt reputációját. Liz Truss elmondta: nem készül ilyesmire.

(Borítókép: Liz Truss pénteki sajtótájékoztatóján a Downing Streeten. Fotó: Carlos Jasso / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok