Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli szünetet rendeltek el pénteken a hazai iskolákban

2022. október 14., péntek 13:52

Több helyen rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el pénteken a tankerületek, ami egyfelől jogszerűtlen a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint, másfelől kicsit meg is bünteti a pedagógusokkal szolidaritást vállaló szülőket.

Az ország több pontján is a sztrájk előtti napon vagy a sztrájk napján rendkívüli szünetet rendeltetett el a tankerületi központ, mert kevés lenne a gyerek – írja honlapján a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Az oktatási érdekképviselet megjegyzi, egy meglehetősen merész lépésről van szó több tankerületi vezető, illetve intézményvezető részéről. 

Látva, hogy a szülők, akik támogatják a pedagógusokat, nem küldték be az intézménybe a gyerekeiket, váratlanul jogellenesen rendkívüli szünetet rendeltek el. Ez egyszerűen joggal való visszaélés és nem rendeltetésszerű joggyakorlat…

– fogalmaz közleményében a PDSZ. 

A szakszervezet azt is hozzátette: „Míg az intézményvezető valóban a sztrájk előtti nap 16 óráig dönthet a másnapi munkarendről, semmi esetre sem teheti meg, hogy váratlanul rendkívüli szünetet rendel el. Természetesen nem teheti ezt aznap sem!”

A PDSZ kiemeli, a hatályos jogszabályok alapján amennyiben az intézményvezető azt tapasztalja, hogy kevés diák jelenik meg az intézményben, akkor felügyeletet rendelhet el. 

Ezt nyilván azért nem szeretné, mert a felügyeletet nem kell igazolnia a szülőnek, emellett kicsit büntetné is a támogató szülőket és a részt vevő pedagógusokat azzal, hogy emellett majd esetleg – szintén jogszabályellenesen – a tanítási nap pótlásáról dönt

– emelte ki a PDSZ, amelynek honlapján olvasható a fenti állítások alátámasztásaként Nyitrai Károly, a szakszervezet jogászának részletes szakmai indoklása. 

A budapesti, VII. kerületi Madách Imre Gimnázium honlapján például október 13-i dátummal a következő bejegyzés szerepel bármiféle aláírás vagy egyén szignó nélkül: október 14-re (péntekre) rendkívüli tanítási szünetet rendelek el. A tanítási nap pótlásáról később döntünk.

Egész nap országszerte zajlanak a demonstrációk

Egy évvel ezelőtt kezdődtek a sztrájktárgyalások a pedagógus-szakszervezetek és a kormány között, az egyeztetéseket 2021 őszén még az Emberi Erőforrások Minisztériumában folytatták le. Bár az oktatás azóta már a Belügyminisztériumhoz tartozik, érdemi előrelépés továbbra sem történt, ezért az érdekvédők péntekre újabb munkabeszüntetést hirdettek. 

A sztrájk mellett országszerte szolidaritási akciók lesznek, délután pedig egy nagyszabású tüntetést is tartanak a Hősök terén.

Az Indexen percről percre követhetik velünk az eseményeket.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok