Index Vakbarát Hírportál

Haditechnikai eszközök érkeznek a Hősök terére szombat este

2022. október 15., szombat 15:28

Katonai eszközök szállítása miatt forgalomkorlátozásra és lassúbb haladásra kell számítani szombat 20 óra és vasárnap 1 óra között a Budaörsi út–M0-s autóút–3-as főút–Szabadföldi út–Veres Péter út–Kerepesi út–Dózsa György út útvonalon.

Az eszközök felrakása szombat este 8 óra és fél 10 között a Budaörsi út Petőfi laktanya előtti szakaszának időszakos lezárása mellett történik majd. 

A járműveket a Hősök teréről vasárnap 21 órakor szállítják Hódmezővásárhelyre a Dózsa György út–Kerepesi út–Veres Péter út–Szabadföldi út–3-as főút–M0-s autóút–M5-ös autópálya–M43-47-es út útvonalon.

A Magyar Honvédség kérése, hogy az érintett útvonalon a közlekedési szabályok betartásával és kellő óvatossággal közelítsék meg a katonai szállítmányokat, mivel azok mérete és sebessége, valamint a konvoj hossza és haladásának módja eltér a mindennapi közúti közlekedésben megszokottól.

A Magyar Honvédség a jogszabályokat betartva arra törekszik, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát – fogalmaztak a tárca közleményében.

Vasárnap lehet majd megtekinteni a Lynx gyalogsági harcjárművet

A Hősök terén lehet megnézni vasárnap a Magyar Honvédség új, lánctalpas, gyalogsági harcjárművét, a Rheinmetall által gyártott Lynx KF41-et és az ARV Buffalo harcjárművontatót. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a járműveket 8 és 16 óra között lehet megtekinteni, a katonai szolgálat iránt érdeklődők pedig a kitelepülő toborzó ponton kaphatnak információt.

A Lynxet háromfős személyzet – járművezető, irányító, parancsnok – működteti. A járművet a hadszíntérnek és a várható feladatoknak megfelelően lehet átalakítani, legyen szó békefenntartásról, városi hadviselésről, aszimmetrikus műveletekről vagy hagyományos ütközetekről.

Megtekinthető lesz még a Gidrán nevet viselő többfeladatú, de elsősorban támogató szerepkörben alkalmazandó, jó terepjáró képességű, páncélozott harcjármű is, továbbá két BTR páncélozott szállító harcjármű is. A Lynx harcjárművek ünnepélyes átadása szombaton volt. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint 2023-ig 46 Lynx harcjárművet szállít a Rheinmetall a Magyar Honvédségnek, azután 2029-ig 172-t, amelyeket Magyarországon gyártanak majd. 

Rovatok