Index Vakbarát Hírportál

Rémisztő pókok jelentek meg egy vidéki településen

2022. október 15., szombat 08:14

Tarnazsadányban mérgező pókok jelentek meg, amire a település önkormányzata is felhívta a lakók figyelmét. Feltehetően a szongáriai cselőpókot találták meg sorra a helyiek az udvarukban, házukban és sokszor a hátizsákjukon is.

Tarnazsadány önkormányzata október elején a Facebook-oldalán hívta fel a lakosság figyelmét a pókok jelenlétére. A település közepén lévő tó környezetében furcsa pókok jelentek meg, amelyek a lakóházak udvarára, de még egyes házakba is beköltöztek, csípésük pedig a darázséhoz hasonló, ráadásul mérgező.

Szinetár Csaba, az ELTE Szombathelyi Karának zoológusa és tanára kifejtette a Hellovidék kérdésére, mit érdemes tudni a szongáriai cselőpókkal és a többi magyarországi pókfajjal kapcsolatban.

Tarnazsadány önkormányzata azt feltételezte, hogy a pókok a szárazság és aszály miatt jelentek meg, és az irtásukon gondolkodtak, valamint arra kérték a lakosságot, hogy jelezzék a pontos feltérképezés érdekében a lakcímük megjelölésével, ha valahol felfedezik a pókot. A képek alapján feltételezték, hogy a hazánkban védettséget élvező szongáriai cselőpókról lehet szó, amelynek csípése a darázséhoz hasonló és mérgező. Azt kérték a lakosoktól, hogy fokozottan figyeljenek, és kerüljék a tó környezetét.

Szinetár Csaba pókszakértő kérdésünkre eloszlatta a félelmeket, és elmondta, hogy egy, a Kárpát-medencében, így Magyarországon is őshonos pókfajról van szó, ami küllemében valóban ijesztő lehet a mérete miatt, de teljesen veszélytelen az emberre nézve. Hozzá nagyon hasonló a pokoli cselőpók, aminek már a neve is rémisztő, de póktársához hasonlóan ártalmatlan ízeltlábú.

Rovatok