Index Vakbarát Hírportál

Melegedővé alakítják a budapesti kulturális intézményeket

2022. október 16., vasárnap 12:45

A DK polgármesterei rezsimenedéket nyújtanak a rászorulóknak, akik a fűtési szezonban nem tudják tartani a lépést az elszabaduló rezsiszámlákkal. Múzeumok, idősek klubjai és könyvtárak, többek között a Szabó Ervin Könyvtár központi épülete és fiókkönyvtárai is ideglenes melegedőhelyiségek lesznek.

A Demokratikus Koalíció (DK) polgármesterei rezsimenedéket biztosítanak a hideg beköszöntével azoknak, akik a megemelt rezsiárak miatt már nem tudnak nappal otthon fűteni – jelentették be vasárnap délelőtti rendkívüli sajtótájékoztatójukon a DK polgármesterei.

Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes elmondta, hogy

a fővárosban megnyitnák a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi épületeit és fiókhálózatát, a Budapesti Történeti Múzeumot és számos fővárosi kulturális intézményt azoknak, akik a brutális rezsiárakkal már nem tudják tartani a lépést.

Kiss László, Óbuda polgármestere már korábban bejelentette, hogy novembertől márciusig havi 10 ezer forint támogatást biztosítanak azoknak a III. kerületieknek, akiknek az egy főre jutó havi átlagjövedelme nem éri el a 120 ezer forintot. Most pedig a kerület nappali rezsimenedéket hoz létre a Békásmegyeri Könyvtárban, de további óbudai helyszínek is szervezés alatt állnak.

Niedermüller Péter idősek és gyermekek számára is igénybe vehető rezsimenedékek kialakítását jelentette be: a gyerekeket a nemrégiben átadott Varázsdoboz játszóházban várják, az idősebb korosztálynak pedig a kerület nappali klubjaiban biztosítanak rezsimenedéket napközben.

László Imre, Újbuda polgármestere a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a kerületben öt helyszínen üzemel idősek klubja, ezenfelül két helyszínen 60+-os programközpont. Ez a hét helyszín alkalmas arra, hogy rezsimenedékként üzemelve befogadják azokat, akik ezt igénylik napközben.

Cserdiné Németh Angéla bejelentette: a XV. kerület is kijelöl rezsimenedéket a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban.

Így legalább napközben nem kell otthon fűteniük azoknak, akik hozzánk jönnek, ezzel is kicsit könnyebbé tudjuk tenni a hétköznapjaikat

– fogalmazott a polgármester.

Rezsimenedék és kulturális programok

Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere azt ígérte, hogy három kerületi könyvtárat nyitnak meg, ahol nemcsak rezsimenedéket biztosítanak, hanem kulturális programokkal is kedveskednek a hozzájuk betérőknek.

Baracskai József, Zalaszentgrót DK-s polgármestere is bejelentette: az önkormányzat megnyitja a városi idősek otthonát mindenki előtt, aki melegre, néhány jó szóra vagy társaságra vágyna.

Tóth József, Polgár város polgármestere arról beszélt: az önkormányzati fenntartású, polgárőrség által használt irodát átalakítják melegedővé, de több helyiséget is tudnak biztosítani erre a célra, amennyiben szükséges.

Nem a mostani a DK-s polgármesterek első közös szolidaritási akciója a jelenlegi válsághelyzetben – szeptember közepén jelentették be az ellenzéki városvezetők, hogy Budapesten megtagadják a kormány utasításának végrehajtását: az önkormányzati fenntartású bölcsődékben és óvodákban nem hagyják csökkenteni a hőmérsékletet.

(Borítókép: Róka László / MTI)

Rovatok