Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor meghökkentő kijelentést tett, többeket elgondolkodtatott

2022. október 16., vasárnap 09:39

Érdekesnek és tartalmasnak találta az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott pódiumbeszélgetést Tomasz Kurianowicz, a Berliner Zeitung újságírója, aki a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában kiemelte: a beszélgetés után jobban megértette a magyarok és a magyar kormány álláspontját.

Tomasz Kurianowicz úgy fogalmazott, sokkal tisztábban látja már, hogy milyen szempontok alapján véli Orbán Viktor elhibázottnak az Európai Unió szankcióit Oroszországgal szemben.

Az újságíró ugyan hallott már az ukrajnai magyar kisebbségről, az ő helyzetükről sem gondolkodott el korábban. Emellett tanulságosnak nevezte a magyar kormány hozzáállását a geopolitikai kihívásokkal kapcsolatban is.

Orbán Viktor meghökkentő kijelentést tett

Szerinte sokakat meglepett a teremben az, amikor Orbán Viktor világosan és érthetően kimondta: ha ma Angela Merkel lenne a német kancellár, ki sem tört volna a háború. A magyar kormányfő a beszélgetésen emlékeztette a jelenlévőket a krími válságra is, amely már 2014-ben háborút hozhatott volna, de

Merkel diplomáciai képessége megóvott bennünket.

A német lap újságírója arról is beszélt, Orbán Viktor német állásponttal ellentétes kinyilatkoztatása elgondolkodtatta a hallgatóságot, amely szerint a béke csak egy másik amerikai elnökkel, Donald Trumppal képzelhető el.

Tomasz Kurianowicz szerint előrelátható volt, hogy a Cicero közéleti folyóirat és a Berliner Zeitung napilap pódiumbeszélgetése miatt sok kritikát kapnak, mert Németországban Orbán Viktor megosztó személyiség. Ők azonban szeretnék, hogy olvasóik több szemszögből megvilágítva lássák a problémákat.

Orbán Viktor egy európai uniós ország, egy fontos ország miniszterelnöke

– hangsúlyozta a Berliner Zeitung újságírója.

Több bírálat is érte a beszélgetést

A kritikák között említette, hogy kerekasztal-beszélgetést és nem konfrontatív interjút folytattak. Másokat az is zavart, hogy egyáltalán pódiumot biztosítottak Orbán Viktornak, ezzel felületet adva politikai érvelésének, és az a vád is érte őket, hogy ilyen értelemben nem szolidárisak Ukrajnával, mert olyan perspektívát mutatnak, amely esetleg fáj az ukránoknak.

Volt, akik sérelmezték, hogy a beszélgetésre nem hívtak meg a magyar ellenzékből megszólalókat, akik kérdezhettek volna a miniszterelnöktől. Azonban, mint mondta, a magyar stábbal előre egyeztették, hogy bátran feltehetik kérdéseiket, nincsenek tabuk.

Az MTI szerint a német lap újságírója jelezte, hogy a jövőben is folytatnának hasonló beszélgetéseket, akár megosztó politikusokkal is, mert fontosnak tartják, hogy meghallgassák őket és szemtől szemben találkozzanak a reálpolitikával.

Tomasz Kurianowicz hangsúlyozta: az ukrajnai háborúra a világban eltérő reakciók vannak, és a nyugati-európai államok véleménye kisebbségben van. Ezért is tartja fontosnak, hogy más véleményeket is meghallgassanak annak érdekében, hogy teljesebb képet kapjanak.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok