Index Vakbarát Hírportál

Schiffer András a kormánynak: Ne tessék már hülyének nézni az embereket!

2022. október 16., vasárnap 15:53

Schiffer András szerint Sanna Marin finn miniszterelnök és Antony Blinken amerikai külügyminiszter, valamint a velük egy követ fújók legalább akkora háborús uszítók, mint a Putyin-féle adminisztráció, és ezért nekik is felelniük kell. Az ellenzéki oldalon pedig Gyurcsány Ferenchez és Donáth Annához képest senki sem létezik politikai értelemben.

Schiffer András ügyvéd, az LMP alapítója adott nagyinterjút a Mandinernek, amelyben az expolitikus kifejtette, hogy bár egyelőre nem látszik a háború vége, az Egyesült Államok biztosan nyer a háborún, az Európai Unió pedig biztosan veszít rajta. Egy biztos: Ukrajna katasztrofális helyzetben lesz, még akkor is, ha sikerül kiűzni az oroszokat – véli Schiffer András, aki hozzáteszi: már lesben állnak a hiénák, akik az újjáépítésből szeretnének extraprofitot realizálni.

Az LMP egykori alapító-vezetője arról is beszélt, hogy 12 év kormányzás után az Orbán-kormány nagyban felelős az Oroszországnak való kitettségünkért az energiahordozók területén, mert a paksi fejlesztésen túl „tizenkét év alatt nem történtek érdemi lépések a megelőző húsz év elhibázott, hazaáruló paradigmájával szemben, amely brutálisan lerombolta a termelőkapacitásokat, kiszolgáltatottá téve bennünket a globális ellátói láncoknak” – jelentette ki Schiffer András.

Ettől még épeszű ember ma nem gondolhatja komolyan, hogy egy magyar miniszterelnöknek az első sorban kellene menetelnie a nyolcadik-kilencedik-tizedik szankciós csomagért, illetve le kellene vágnia Magyarországot az orosz vezetékekről, és a nem létező fegyveres kapacitásokat áttolnia a háború területére. Ne legyenek illúzióink: az amerikaiak alapvetően ezt várják el tőlünk, no meg azt, hogy további fegyvereket vásároljunk tőlük

– vélekedik a politikától visszavonult Schiffer András, aki az interjúban arról is beszélt, hogy egy, a haza sorsáért felelős magyar miniszterelnök egyszerűen nem vehet részt a háborús feszültség szításában. Ugyanakkor azt nevetségesnek tartja, hogy a nyolcadik szankciós csomag megszavazása után indul nemzeti konzultáció a szankciós politika kritikájáról. „Ne tessék már hülyének nézni az embereket!” – szólította fel a kormányt az egykori zöldpolitikus.

Amit az uniós vezetők mondanak a szankciókról, csak kommunikációs blabla. Az pedig, hogy emellett tolják a fegyvereket Ukrajnába, és közben nem tárgyalnak az oroszokkal, egyenesen háborús uszítás. Az a mondat, hogy béke akkor lesz, ha az ukránok győznek, pont nem a béke irányába mutat. Leginkább a nukleáris pusztulás rémképét idézi fel. Tragédia, hogy a hidegháborúval együtt vége lett a nukleáris leszerelésért indított mozgalmaknak, ahogyan az is, hogy ma nincsenek béketüntetések az európai nagyvárosokban

– mondja Schiffer András, aki arról is meg van győződve, hogy a finn miniszterelnök, Sanna Marin és az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken, valamint a velük egy követ fújók legalább akkora háborús uszítók, mint a Putyin-féle adminisztráció, amiért nekik is felelniük kell majd. Miközben az nem kétséges a volt LMP-vezér számára, hogy az első néhány szankciós csomag szükséges és indokolt volt.

Álszent Brüsszel

Arra Schiffer András sem találja máig a racionális választ, hogy Vlagyimir Putyin miért támadta meg Ukrajnát február 24-én. Hiszen az orosz vezetésnek tisztában kellett lennie azzal, hogy ha sikerül is Kijevet elfoglalniuk, a nyugati országrészben olyan kilátástalan bozótharc következik, amihez képest még Afganisztán is könnyed kalandnak tűnik.

A putyini agresszió tehát nemcsak a nemzetközi jognak, a humanitárius és ökológiai felelősségnek, hanem a józan észnek is ellentmond

– véli Schiffer András, akinek meggyőződése, hogy igenis járnak Magyarországnak az uniós pénzek, és az unió a jogállamisági elveket az európai bürokrácia éppen aktuális érdekei mentén használja fel vagy nem. Ettől még persze Magyarországon sem lehet eldorbézolni az uniós pénzeket, és súlyos jogállamisági problémák is vannak. Ám ezek nem a 7. cikkely szerinti eljárás élesítésekor kezdődtek, már 2013-ra kiépültek egy autokratikus vonású rendszer alapjai.

Csak Gyurcsány Ferenc és Donáth Anna létezik

Az interjúban Schiffer András kifejtette véleményét a magyar közélet viszonyairól is: szerinte Jakab Péter vagy Fekete-Győr András csak elvesznek a tömegben, a kormánypárti operatőrökön kívül senkit nem érdekelnek. Mint mondja, ennyi elbukott választás után éppen ezért az ellenzéki oldalon érdemes lenne belátni: a politika nem pusztán hatalomtechnikáról, pozíciók osztogatásáról és orbánozásról szól. Egy ponton túl ez hidegen hagyja, sőt kifejezetten irritálja az embereket.

Éppen ezért Schiffer András alapvető szemléletváltást szorgalmaz ellenzéki oldalon. Bár az árnyékkormányt alapvetően bohózatnak tartja, arra jó, hogy megmutassa: egyedül a DK-nak van szervezeti ereje, amiben ma már fényévekkel a többi ellenzéki szereplő előtt jár. A DK mellett egyedül a Momentumnak lehet jövője, méghozzá Donáth Annával, akihez képest a többiek politikai értelemben nem léteznek – gondolja Schiffer András.

Rovatok