Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt az állami kukaholding, cáfolják, hogy forrásokat tartanának vissza

2022. október 17., hétfő 13:33

Közleményben reagált a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) azokra az állításokra, miszerint az állami cég forrásokat tartana vissza, és arra is, hogy több cég felé is tartozása lenne.

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) időben kifizeti számláit, nincs lejárt tartozása, és visszautasítja Mártha Imrének, a Budapesti Közművek (BKM) Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának állításait – közölte a vállalat az MTI-vel.

Mint írják, az elmúlt napokban mind a fővárosi vezetés, mind a BKM menedzsmentje „számos valótlan állítást” tett az NHKV Zrt. tevékenységével és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás finanszírozásával kapcsolatban.

Egyúttal visszautasították azokat a kijelentéseket, miszerint az NHKV forrásokat tart vissza, továbbá több cég felé is tartozása lenne.

Az NHKV – mint az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátására kijelölt gazdasági társaság – a közszolgáltatás finanszírozására vonatkozó feladatát a jogszabályoknak megfelelően látja el, a jogszabályban rögzített fizetési kötelezettségét valamennyi közszolgáltató felé fizetési határidőn belül teljesíti. Az NHKV-nél nincs lejárt, kifizetetlen szolgáltatásidíj-számlája a fővárosi cégnek sem

– olvasható a közleményben.

Az NHKV visszautasította Mártha Imre azon kijelentését, amely szerint az NHKV-t több cég is perelhetné. Állításuk szerint nem volt olyan per ellenük, amely a finanszírozás jogszerűségét és az elszámolás módját vitatta volna.

Munkabeszüntetés, megállapodás

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban október 4-én kedden reggel munkabeszüntetés kezdődöttEmiatt Budapesten és egyes agglomerációs településeken elmaradt a kommunális és a szelektív hulladék begyűjtése.

A cég vezetése a történtek után folyamatosan tárgyalt a sztrájkolókkal, míg csütörtök este létrejött a megállapodás, amelynek főbb elemei a következők:

Karácsony Gergely főpolgármester bejegyzésében azt írta, hogy a megállapodásnak köszönhetően újraindult Budapesten a szemétszállítás. 

Az egyezség szerint „Budapest a lehetőségeihez mérten segíti a hulladékszállításban dolgozó munkatársait az áremelkedések és a rezsiköltségek növekedése miatti megélhetési gondok enyhítésében, ők pedig felveszik a munkát, és mindent elkövetnek a felhalmozott lemaradás mielőbbi bepótlása érdekében”.

Rovatok