Index Vakbarát Hírportál

Rétvári Bence: A fokozódó illegális migráció az EU gazdaságát veszélyezteti

2022. október 17., hétfő 10:01

A fokozódó illegális migráció már az Európai Unió alapvető vívmányait, a személyek, az áruk és a tőke szabad mozgását, így az EU gazdaságát veszélyezteti – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Rétvári Bence hozzátette: egyre több uniós tagállam vezet be határellenőrzést a fokozódó migrációs nyomás miatt. „Magyarország ellenzi az illegális migráció automatizálását jelentő uniós migrációs paktum elfogadását” – jelentette ki.

A paktum szerint a migránsok továbbra is az unió területén belül nyújthatnák be a menekültkérelmüket. A magyar kormány álláspontja viszont az, hogy ezt csak az unió határain kívül tehessék meg, mert ha egyszer bejutottak, nagyon nehéz kitoloncolni őket 

– mondta Rétvári Bence. A politikus elmondta, hogy míg 2019-ben 46 ezer, az idén már több mint 150 ezer migráns ellen intézkedtek, a magyarországi börtönnépességnek pedig már tíz százalékát teszik ki az elfogott embercsempészek, ami milliárdokba kerül a magyar adófizetőknek.

A határvédelem költségeinek legalább a felét az EU-nak kellene állnia – emelte ki –, mivel nem csak Magyarország, hanem egész Európa védelmét jelenti a határkerítés. Az unió azonban a határkerítés hatszázmilliárd forintos költségének még a két százalékát sem térítette meg Magyarországnak – tette hozzá Rétvári Bence.

Több munkahely is megszűnhet az EU politikája miatt

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombaton, az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából megtartott budapesti ünnepségen hangsúlyozta: Magyarország közbiztonságára a legnagyobb veszélyt a szankciók és az Európai Unió migrációs politikája jelentik.

Mint mondta, aOroszország elleni szankciók veszélyt jelentenek arra a plusz egymillió munkahelyre, amely az elmúlt évtizedben Magyarországon létrejött, az EU migrációs politikája pedig a migránsok beáramlását, az ezzel kapcsolatos bűncselekmények elszaporodását eredményezi.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, hétfői, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

Rovatok