Index Vakbarát Hírportál

Elfogták az egyik legkeresettebb magyar bűnözőt

2022. október 17., hétfő 18:04

Unokázós csalásokra specializálódott bűnbandának volt a tagja az a 31 éves nő, akire a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) munkatársai az Egyesült Királyságban bukkantak rá.

K. Nórát 2020 nyara óta kereste a rendőrség és a bíróság, miután otthonában levágta magáról az elektronikus nyomkövető eszközt, és ismeretlen helyre távozott. Mivel felmerült, hogy külföldre szökött, a belföldi elfogatóparancson túl európai és nemzetközi körözést is kiadtak ellene.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a nőt 2019 februárjában érte tetten egy unokázós csalásos ügy elkövetőjeként. A bűnszervezet, amelynek többi tagját az angliai Manchesterben fogták el tavaly áprilisban, időskorú személyektől csalt ki pénzt.

Külföldről érkeztek a hívások

A banda irányítói az Egyesült Királyságból hívtak fel magyarokat azzal, hogy különböző ürügyekkel nagyobb összegek átadására bírják rá őket, majd a sértettek címére már a Magyarországon tartózkodó bandatagok mentek ki.

Miután megkapták a pénzt, egyből továbbították is külföldön lévő társaiknak. A magyarországi elkövetők egyike volt az említett nő is. Mindaddig együttműködött a hatóságokkal, amíg a bűnügyi felügyelet alól ki nem vonta magát. A BRFK ekkor adott ki ellene elfogatóparancsot. Továbbá a Fővárosi Törvényszék lopás bűntett miatt 7 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte – olvasható a  rendőrség oldalán .

A legkeresettebb 50 magyar bűnöző között

K. Nóra akkor került fel a legkeresettebb 50 magyar bűnöző oldalára, amikor a felkutatására tett intézkedések nem vezettek eredményre. A keresésébe ekkor kapcsolódtak be a KR NNI célkörözési fejvadászai.

Miután a szálak az Egyesült Királyságba vezettek, a magyar nyomozók felvették a kapcsolatot az északír társhatósággal az ENFAST hálózaton keresztül. Az így átadott információk alapján aztán a National Crime Agency (NCA) azonosította K. Nóra észak-írországi tartózkodási helyét, és elfogta október 13-án reggel.

Bár a rendőrök kiérkezésekor a nő megpróbálta magát egy rokonának kiadni, és még egy hamis okmányt is átadott a részükre, az intézkedő egyenruhásokat nem sikerült megtévesztenie, így végül elismerte valós személyazonosságát. Miután elfogták, őrizetbe vették. Kiadatásáról a későbbiekben döntenek.

Rovatok