Index Vakbarát Hírportál

Téli gumira cserélné a nyárit? Mélyen a zsebébe kell nyúlnia

2022. október 18., kedd 15:16

Olyan jelentős mértékű a drágulás, hogy egyes szervizekben elérte a negyven százalékot az áremelkedés. Emellett a gumik felrakása is sokkal többe kerül.

Egy közepes minőségű téli gumiszett felszerelve több mint százezer forintba kerül – derült ki az ATV riportjából.

Egy év alatt akár 35-40 százalékos is lehet a drágulás az ügyfelek döbbenetére. Az egyik debreceni szerviz, a Cívis Kft. ügyvezetője, Czirják István szerint sok az érdeklődő, és csodálkoznak a magas árakon.

Meglepődnek sokan, mert ugye csak egész magas árakat tudunk mondani. Egy alsó kategóriás autónak a felgumizása is közel százezer forintba kerül – és amikor ezt meghallják, akkor mit mondanak? Aki autózni akar, az meg fogja venni

– fogalmazott a szerviz vezetője.

Húsz százalékkal drágább a kerékcsere

A gyenge forint és az elszállt energiaárak miatt a szervizdíjak is megemelkedtek: 10-15 százalékkal drágább a gumi felszerelése.

A debreceni műhely 15 százalékát is felülmúlja egy pécsi üzem áremelkedése. Gulyás Attila, az Autócity Kft. szervizvezetője elmondta,

az óradíjaink ennél nagyobb mértékben sajnos. Az idén másodszor, most szeptemberben húsz százalékot kellett emelnünk az év eleji húsz százalékhoz képest, tehát negyven százalékkal emelkedtek összességében az óradíjaink.

A szakemberek szerint egyre többen folyamodnak átmeneti megoldáshoz, például négy évszakos gumikkal próbálnak spórolni, amit a szervizekben senkinek nem javasolnak. Inkább azt mondják, a kerékcserét érdemes előbb elvégeztetni, hogy kikerüljék ezzel a tél előtti sorban állást.

(Borítókép: Új téli gumik egy pécsi autószervizben 2016. november 11-én. Fotó: Sóki Tamás / MTI)

Rovatok