Index Vakbarát Hírportál

Januártól fontos változás jön az egészségügyben

2022. október 19., szerda 09:01

Idén eddig 21 ezer esetben kértek egyedi támogatást a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK). A hivatal a temérdek méltányossági beadvány miatt a gyógyszerek felírásának észszerűsítését tervezi.

A méltányossági gyógyszer felírásának észszerűsítését tervezi a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) – jelentette be a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság (META) konferenciáján Bidló Judit főigazgató-helyettes.

A Népszava beszámolója szerint a változtatás célja, hogy a most egyedi méltányossággal elérhető terápiák közül a lehető legtöbb a normál támogatási rendszerben váljon hozzáférhetővé. A biztosító januárig várja a gyártók befogadási kérelmeit.

Bidló Judit kiemelte: a Belügyminisztérium már vállalta, hogy felgyorsítja az új készítmények befogadását, ami azt jelenti, hogy 90 napon belül minden termékről megszületik a döntés.

Az új rendszerben csak akkor kellene méltányossági kérelmet beadni, amikor az adott terápiához való hozzájutásra, közfinanszírozására tényleg nincs más esélye a betegnek. Ehhez egy elektronikus felületet is nyitnak, az orvosoknak a jövőben ezen keresztül kell majd egy részletesebb kérelmet előterjeszteniük.

A konferencián szó esett arról is, hogy évről évre egyre több méltányossági beadvány érkezik az egészségbiztosítóhoz, csak idén október elejéig 21 ezer esetben kértek egyedi támogatást a hivataltól.

Rovatok