Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Gyógyszerügynökség a csecsemők koronavírus-elleni oltásáról tett javaslatot

2022. október 19., szerda 21:57

Az EMA biztonságosnak és hatékonynak találta a BioNTech/Pfizer és a Moderna 6 hónapos kor feletti kisgyermekeknek szánt koronavírus elleni vakcináját, ezért javasolja az Európai Unióban való alkalmazásra az engedélyeztetést.

Az Európai Gyógyszerügynökség a gyártók Comirnaty és a Spikevax nevű, 6 hónapos és 5 éves kor közötti gyermekek számára kifejlesztett koronavírus-elleni oltóanyagának uniós jóváhagyását szorgalmazza. 

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség közleménye szerint a BioNTech/Pfizer biotechnológiai vállalat Comirnaty nevű koronavírus elleni vakcinája esetében az EMA azt javasolja, hogy a termékleírásban a 6 hónapos és 4 év közötti gyermekeknél történő alkalmazás is szerepeljen – idézi az MTI.  A Moderna gyógyszercég Spikevax nevű, koronavírus elleni vakcinájának termékleírását pedig azzal egészítené ki, hogy az oltóanyag 6 hónapos és 5 év közötti gyermekeknél is alkalmazható.

A Pfizerből három adag kell a kicsiknek

A már engedélyezett korcsoportok adagjaihoz képest mindkét vakcina adagja alacsonyabb lesz. A 6 hónapos és 4 év közötti gyermekeknél a Comirnaty oltóanyag három adagját kell majd beadni a teljes védettség eléréshez, mindegyik adag 3 mikrogramm lesz. Az első két adagot három hét különbséggel kell beadni, majd a harmadik adagot legalább 8 héttel a második adag után.

A 6 hónapos és 5 év közötti gyermekeknél a Spikevax oltóanyagból két, egyenként 25 mikrogrammos adag beadása szükséges, négy hét különbséggel. Az oltásokat a felkar vagy a comb izmaiba kell adni – írták.

Ritka és enyhe mellékhatások

A 6 hónapos és 4 vagy 5 év közötti gyermekeknél mindkét vakcina leggyakoribb mellékhatásai hasonlók az idősebb korcsoportokban tapasztaltakhoz. Ezek közé az ingerlékenység, álmosság, étvágytalanság, esetleg kiütés tartozhat, valamint érzékenység az injekció beadásának helyén. Ezek a hatások mindkét vakcina esetében általában enyhék vagy közepesen súlyosak, és az oltást követő néhány napon belül javulnak.

Hangsúlyozták: a Comirnaty és a Spikevax használatának előnyei a 6 hónapos és 4, illetve 5 év közötti gyermekeknél meghaladják az esetleges kockázatokat. Végezetül emlékeztettek, a Comirnaty és a Spikevax használata már engedélyezett mind a felnőttek, mind pedig az 5, illetve 6 éves gyermekek körében.

A 12 év felettiek omikron-vakcináját is ajánlják

Az uniós gyógyszerügynökség arról is tájékoztatott, hogy uniós jóváhagyást javasol a SARS-CoV-2 eredeti törzse mellett a BA.4 és BA.5 omikron-szubvariánsokat is megcélzó Spikevax vakcina adaptált változatának. Az új adaptált oltóanyag alkalmazása azon felnőttek és 12 évesnél idősebb gyermekek esetében ajánlott, akik már legalább két oltással rendelkeznek a koronavírus ellen – közölte az uniós gyógyszerügynökség.

Az EMA ez idáig a Pfizer/BioNTech Comirnaty, az AstraZeneca Vaxzevira, a Moderna Spikevax, a Novavax Nuvaxovid, a Johnson & Johnson vállalat Jcovden nevű vakcináját, valamint a Valneva európai biotechnológiai vállalat koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagát ajánlotta használatra. Jelenleg az orosz Szputnyik V, a nemzetközi Sanofi vállalat Vidprevtyn nevű oltóanyagát, a kínai Sinovac gyógyszergyár, a spanyolországi Hipra gyógyszercég saját fejlesztésű, azonos nevű, koronavírus elleni vakcináját, valamint a német–dél-koreai SK Chemicals biotechnológiai vállalat Skycovion nevű, koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagát vizsgálja.

(Borítókép: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok