Index Vakbarát Hírportál

A helyesírási hibák buktathatják le az adathalászokat

2022. október 19., szerda 09:56

Az utóbbi időben ismeretlen tettesek éltek vissza a Posta nevével, arculati elemeivel. A hamis e-mailben vagy sms-ben általában a csomag átvételéhez vagy nyereményjátékra hivatkozva kérik a szállítási cím egyeztetését és a díj kifizetését.

Az elmúlt években a digitalizáció gyors terjedésével egyre többször bukkan fel adathalászat, amelyre továbbra is jellemző a magyartalan megfogalmazás, a helyesírási hiba, illetve az, hogy a levél nem az adott cég hivatalos e-mail-címéről érkezett – számolt be közleményben szerdán a Magyar Posta.

A Magyar Posta ügyfélszolgálatára idén októberig mintegy 7500 bejelentés érkezett, ez kétszer annyi, mint a tavalyi évben volt. Adatai szerint 120 olyan nap volt az idei évben, amikor minimum 30 bejelentés érkezett adathalászat, azaz hamis e-mail-megkeresés miatt. Ez azt mutatja, hogy a lakosság egyre éberebb, és hamar felismeri a gyanús jeleket.

Az adathalászok leggyakrabban közismert vállalatok, köztük a Magyar Posta nevével, arculati elemeivel (logójával) élnek vissza. A csalók megtévesztő e-mailt vagy sms-t küldenek, amelyben pénzátutalások eltérítését kísérlik meg, vagy bankszámlaadatokra, jelszavakra, illetve egyéb érzékeny adatokra vadásznak. Sokszor nyeremény ígéretével vagy csomag érkezéséről való hamis tájékoztatással próbálkoznak. 

Rovatok