Index Vakbarát Hírportál

Brüsszel közölte, nem örülnek a szankciókat bombaként ábrázoló magyar plakátoknak

2022. október 19., szerda 18:33

Az Európai Bizottság egyik szóvivője közölte, mit gondolnak azokról a magyar kormány által készíttetett plakátokról, amelyek bombaként ábrázolják az Oroszország elleni szankciókat.

Az Euractiv közlése szerint Dana Spinant, az Európai Bizottság egyik szóvivője beszélt erről nemrég, és azt mondta: „Láttuk a képeket, amelyeket a nemzeti konzultációs kampányban használnak, és őszintén szólva úgy véljük, hogy nem helyes bombákat és rakétákat mutogatni a szankciókkal összefüggésben.

Az uniós szankciók célja ugyanis pont az, hogy ne hulljon több bomba Ukrajnára

– mondta a szóvivő.

Az Euractiv azt is hozzáfűzte, hogy az Európai Bizottság és a tagállamok többsége szerint a szankciók összességében működnek. Ugyanakkor azt is hozzátették: a szakértők gyakran hangoztatják azt, hogy a szankciók a legtöbb esetben – közvetlenül – nem tudják megváltoztatni a szankcionált személy/entitás viselkedését, hanem elsősorban arra jók, hogy csökkentsék a lehetőségeiket. 

A brüsszeli portál mindemellett azt is megjegyezte, visszás, hogy a magyar kormány a szankciókról szóló nemzeti konzultáció előtt már olyan propagandakampányt indított be, amelyben azt sugallják, hogy a szankciók nem működnek. Utána pedig, ha a konzultáció eredménye nekik kedvező lesz (amint az várható), akkor az emberek véleményére hivatkoznak a politikai tárgyalásokon. 

A kormány plakátjairól Guy Verhofstadt EP-képviselő is posztolt szerdán – bár először véletlenül azt a változatot tette ki a Twitterére, amelyet a Magyar Kétfarkú Kutya Párt készített, az eredeti plakátot kifigurázva. 

Mindeközben Orbán Viktor is nagyban készül a csütörtökön és pénteken esedékes európai csúcstalálkozóra, és részletesen egyeztetett szerdán a kormány tagjaival a szankciókról. „A háborús szankciós politika átgondolását, észszerű alapokra helyezését fogjuk szorgalmazni a holnap kezdődő EU-csúcson” – írta legutóbbi posztjában a kormányfő.

Az orosz–ukrán háború eseményeit szerdán is percről percre közvetítjük.

(Borítókép:  Beata Zawrzel / NurPhoto / Getty Images)

 

Rovatok