Index Vakbarát Hírportál

Műanyaggal és ruhával fűtenek Somogyban, mert nincs pénzük tűzifára

2022. október 19., szerda 12:02

Több, mélyszegénységben élő, Somogy megyei család is ruhával, cipővel és műanyaggal fűt a tűzifa helyett, amivel jelentősen szennyezik a környezetet. Több településen is évente visszatérő probléma ez.

Nemesdéden több családi ház kéménye is sötét, fekete füstöt ereget: a falu egyes részein elviselhetetlenül fojtogató a levegő azóta, mióta elkezdődött a fűtési időszak. A település polgármestere, Tompa Boldizsár ezzel kapcsolatban arról nyilatkozott a Sonline-nak, hogy sajnos sokan kilószámra égetik a ruháikat és cipőiket, sőt gyakran még a műanyagot is. 

Zsákszámra érkezik olyan ruha a településre, amit a kereskedő nem tudott eladni. Néhányan pedig, hogy ne fázzanak, ezzel próbálnak meleget csinálni az otthonaikban 

– magyarázta Tompa Boldizsár. 

Emiatt napközben gyakran nem lehet kiteregetni és szellőztetni sem. Szóltunk már többször azoknak, akik ruhákkal fűtenek, de nem igazán változtatnak a fűtési módszeren. Néhány szegény családnak egyáltalán nincs pénze arra, hogy tűzifát vagy szenet vásároljon, a többség azonban igyekszik fával fűteni

– tette hozzá a polgármester. Bár Pogányszentpéteren valamivel jobb a helyzet, ott is előfordul, hogy néhányan lakkozott és festett épületfát használnak a fűtéshez. Nemrégiben bontották el a kultúrházat, ahonnan a helyiek ingyen vihették el az égetni való faanyagot – mondta el Flinger Tamás polgármester a Sonline kérdésére.

Ruhát és más, környezetre káros anyagot nem szoktak égetni a pogányszentpéteriek – tette hozzá. Néhány évvel ezelőtt fordult elő egyszer, hogy az egyik férfi műanyag bútorral és kempingszékekkel fűtötte be az otthonát. Heresznyén – mióta néhány évvel ezelőtt rajtakaptak valakit autógumi-égetésen – nem fordult elő hasonló. Viszont sokan még nem készültek fel a fűtési szezonra, ezért előfordulhat, hogy olyat is el fognak tüzelni, amit nem szabadna – vélekedett Rengel László polgármester. 

Sokszor azonban még akkor is problémás a helyzet, ha valakinek van elegendő tűzifája. Sok idős ember él ugyanis egyedül, akik nem tudják összevágni és felhasogatni a fát, ezért ők segítséget igényelnek. A Sonline által megkérdezett polgármesterek szerint abban az esetben, ha tőlük kér segítséget valaki, soha nem utasítják el, hanem megpróbálják támogatni. 

Mivel azonban a településeken egyre kevesebb a közmunkás, ezért előfordul, hogy nem tudnak embert küldeni, és az idős emberek napokat vagy akár heteket is várnak a tűzifára. Pogányszentpéter az egyetlen kivétel, ahol van elegendő közmunkás, ezért ott kérésre fel is fűrészelik a fát. 

(Borítókép: Vajda János / MTI)

Rovatok