Index Vakbarát Hírportál

Háromszáz tanár kész azonnali munkabeszüntetéssel reagálni a fenyegetésekre

2022. október 19., szerda 12:45

„Az intézményeket ért bármely súlyos retorzióra” azonnali munkabeszüntetéssel válaszol az újonnan megalakult Tanárok a Tanárokért szolidaritási csoport – derült ki a szövetség szerkesztőségünkbe küldött leveléből.

Megalakult a Tanárok a Tanárokért szolidaritási csoport – tájékoztatta a szövetség szerkesztőségünket.

Mint írták, elsősorban azért alakultak, hogy „megvédjék egymást és az iskolákat a súlyos retorzióktól”.

A cél elérése érdekében első körben nyílt levelet küldtek a budapesti tankerületeknek. Ebben azt írták:

Sajnálattal tapasztaltuk, hogy Ön és tankerületi igazgató társai 2022. október folyamán beosztottaik figyelemfelhívó akcióit munkaügyi-fegyelmi kérdésként kezelték, számos esetben a rendkívüli felmentés lehetőségével fenyegették meg, öt esetben pedig elbocsátották az Önök által foglalkoztatott tanárokat

Álláspontjuk szerint az intézkedések ellehetetlenítik a konstruktív, előremutató tárgyalások megkezdését és csorbítják az együttműködés lehetőségét, a felelőtlen elbocsátások pedig korlátozzák a tanulók oktatáshoz való jogát, veszélyeztetik tankötelezettségük teljesítését.

„Mindezek miatt a Tanárok a Tanárokért szolidaritási csoport mintegy 300 tagja elhatározta, hogy az összefogásban részt vevő kollégákat, intézményeket ért bármely súlyos retorzióra azonnali munkabeszüntetéssel válaszol, így vállalva szolidaritást az érintett pedagógusokkal” – olvasható a nyílt levélben.

(Borítókép: Tüntetés a pedagógusokért 2022. október 5-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok