Index Vakbarát Hírportál

Jöhet Budapesten a Tiborcz-adó

2022. október 20., csütörtök 19:17

Jövő héten tárgyalhatja a Fővárosi Közgyűlés a Tiborcz-adó néven elhíresült építményadó kivetéséről szóló javaslatot, amelyet még 2019-ben ígért meg a főpolgármester. Az ügy érdekessége, hogy a fővárosnak ez irányú hatásköre csak egy nagyon kicsi szeletét érinti Budapest területének, hiszen az összes többi a kerületekhez tartozik.

Három év után most jött el annak a vállalásnak a teljesítése, amelyet Karácsony Gergely még az önkormányzati választási kampányban ígért. A főpolgármester 2019-ben (még zuglói polgármesterként) az Indexnek arról beszélt, hogy miközben szerinte sokan egyre nehezebben élnek a fővárosban is, a fideszes elit felvásárolja a fél várost, és az emberek arcába tolja a gazdagságát.

Vissza fogunk szerezni a budapestiek számára azokból a magánvagyonokból, amelyek a NER-elit luxusvilláiban, medencés házaiban rejlenek. Hogy mindenki értse, miről van szó, nevezzük ezt Tiborcz-adónak.

A főpolgármesterré választása óta eltelt idő azonban erre nem adott lehetőséget, miután a kormányzat a veszélyhelyzetre való tekintettel a 2022-es adóév végéig megtiltotta az önkormányzatoknak, hogy emeljék a helyi adókat, illetve új adókat vessenek ki.

Most jött el az a pillanat, hogy erről előterjesztés készüljön. Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes jelezte, az október 26-i közgyűlésen a Tiborcz-adó bevezetése napirendre kerül.

A Fővárosi Önkormányzatnak ugyan csak egyetlen területen, a Margit-szigeten van adókivetési joga,

a koncepció lényege nem is az önkormányzat bevételeinek növelése, sokkal inkább a fővárosi szabályozásban rejlő, a kerületi önkormányzatok felé precedenst jelentő példa megteremtése.

Karácsony Gergely 2019-ben még az 500 millió forint feletti ingatlanokra vetett volna ki ingatlanadót, ezt a jelenlegi tervezet 1 milliárdos értékhatárhoz kötné. Az eddigi gyakorlat szerint a helyhatóságok négyzetméter alapon adóztattak, ezen is változtatna a főváros azzal, hogy a forgalmi érték alapján vetnék ki a közterhet.

Kiss Ambrus azt nem tudta megmondani, hogy a Margit-szigeten van-e egyáltalán Tiborcz Istvánnak adóztatható ingatlana.

Rovatok