Index Vakbarát Hírportál

Másfél millió forintba kerül a fűtés, bajba kerülhetnek a háziorvosok

2022. október 20., csütörtök 06:06 | aznap frissítve

Egyre nagyobb terhet jelent a fűtés a háziorvosi rendelőknek a megemelkedett energiaárak miatt, és a rendelők felében ezt nem tudják kigazdálkodni. Van olyan praxis, ahol másfél millió forintba kerülhet a fűtés éves szinten.

Az RTL Híradó tudta meg, hogy az egyik budapesti rendelőben októberben már 17-szeresére nőtt a fűtés ára a másfél évvel ezelőtti árakhoz képest. Ott tavaly a távhőért éves szinten még bruttó 285 ezer forintot fizettek,

az idei évben azonban már több mint másfél millió forintos költséggel kell számolniuk.

A Háziorvosok Online Szervezetének alapítója, Békássy Szabolcs szerint a praxisok fele – mintegy 3000 háziorvosi rendelő – bajba kerülhet, mivel ezek saját pénzből gazdálkodnak, és piaci áron kapják az energiát. Hozzátette: egy-egy praxisnál átlagosan 700-800 ezer forinttal nőhetnek a fűtési költségek, amit csak az önkormányzatok segíthetnek pótolni. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gémesi György gödöllői polgármester szerint azonban erre nekik nincs már tartalékuk.

Az önkormányzatoknak annyi tartalékuk sincs már, hogy azokat a rendelőket és intézményeket fenn tudják tartani, amelyek a saját tulajdonukban vannak. Így azt várjuk, hogy a kormány segítse a településeket

– mondta Gémesi György.

A kormány az RTL Híradóval erre a felvetésre reagálva közölte: külön-külön fogják megvizsgálni a nagyobb önkormányzatok helyzetét, és az erre kijelölt miniszteri biztos ennek alapján nyújt be javaslatot a kormánynak. Céljuk az, hogy továbbra is biztosítsák a legfontosabb közszolgáltatások működését – közölték. 

Az utóbbi hetekben már számos alkalommal esett szó arról, hogy a távhő ára nagyon megemelkedett, és ez óriási terhet jelent az önkormányzatoknak. Legutóbb a debreceni polgármester beszélt erről az Indexnek adott interjúban.

(Borítókép:  Thomas Trutschel / Photothek / Getty Images)

Rovatok