Index Vakbarát Hírportál

Terjed a majomhimlő, újabb esetet találtak Magyarországon

2022. október 20., csütörtök 15:15

Múlt héten újabb embernél igazolták a majomhimlő-fertőzést, ezzel 79-re nőtt a Magyarországon diagnosztizált esetek száma.

A fertőzött – egy 43 éves férfi – otthonában elkülönítve tartózkodik, kórházi kezelésre nem szorul. A területileg illetékes járványügyi hatóság megkezdte a járványügyi vizsgálatot – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.

Kitértek arra, hogy október 13-tól elérhető a majomhimlő elleni védőoltás a kockázati csoportba tartozó személyek számára, a vakcina az ország több egészségügyi intézményében is felvehető.

A kijelölt oltóhelyek pontos címe, elérhetősége és az oltásokkal kapcsolatos további szükséges információ ide kattintva érhető el. A majomhimlő elleni védőoltásról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A tünetek

A betegség a nyirokcsomók duzzanatával és általános tünetekkel kezdődik, amely lehet láz, hidegrázás, izomfájdalom, hátfájdalom, fejfájás és fáradtság. A tünetek megjelenése után egy–három nappal jellegzetes bőrkiütések jelentkezhetnek az arcon, a tenyéren, a talpon, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is.

Az NNK azt kéri, aki kiütéssel járó megbetegedést észlel magán, forduljon orvoshoz. Szlávik János infektológus korábban arról beszélt, a majomhimlő Európában terjedő változata önmagában nem életveszélyes, súlyosabb tüneteket esetleg egy elfertőződött seb tovaterjedése válthat ki, ami vérmérgezést is okozhat. 

Rovatok