Index Vakbarát Hírportál

Két hónapot ingyen dolgoznak a nők Magyarországon

2022. október 20., csütörtök 06:06

Magyarországon óránként több mint 17 százalékkal kevesebb fizetést kapnak a nők, mint a férfiak. Lényegében évente két hónapot ingyen dolgoznak. Az Egyenlítő Alapítvány a bértranszparencia szabályozására vonatkozó törvény létrehozásában látja a megoldást.

A nők átlagosan óránként 17,2 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál, ami több mint kéthavi bérkülönbséget eredményez éves szinten, ezért a nők gyakorlatilag október végétől ingyen dolgoznak – derül ki az Egyenlítő Alapítvány adataiból.

A civil szervezet a napi.hu szerint többek között a nők munkaerőpiaci helyzetének javításán is dolgozik, a bérkiegyenlítésre pedig konferenciákon meghívott szakemberek segítségével hívják fel a figyelmet, a férfiak és nők egyenjogúságának problémájára. Az alapítvány a nők és férfiak közötti bérszakadékot emeli ki, miközben nemsokára, október végén esedékes az Egyenlő Bérezés Napja (Equal Pay Day).

Ugyanannyi munkáért ugyanannyi pénz járna

A nemek közti bérkülönbség nincs összhangban a Magyarországon is érvényes „egyenlő munkáért egyenlő fizetés” elvével.

„A bérkülönbség számos kulturális, jogi, társadalmi és gazdasági tényezőhöz kapcsolódik, ami messze túlmutat az egyenlő munkáért járó egyenlő díjazás kérdéskörén” – véli Zorigt Burtejin, az Egyenlítő Alapítvány szakértője, kutató, politológus.

A nők több időt töltenek az ún. láthatatlan munkával, amiért nem jár fizetés, sokszor megszakítják a karrierjüket a gyermekvállalás vagy az idősek gondozása miatt. Mindez kihat az órabérre, a keresetre, a későbbi jövedelemre és a nyugdíjra is.

A szülési szabadság idején elmaradt fizetésemelés miatt a nők sosem tudják behozni a bérkülönbséget, amely egyre CSAK nő a nemek között.

Zorigt Burtejin szerint a fizetési megállapodásokban is megjelenik a nemek közötti különbség, amiről egyrészről a munkáltatók diszkriminációja, másrészről a női jelöltek visszafogottsága tehet, mivel kevesebbet kérnek az állásinterjúkon, és ritkábban kérnek fizetésemelést, mint férfi kollégáik.

Nyugdíj idején tovább romlik a nemek közötti bérkülönbség: 2019-es adatok szerint az Európai Unióban 29 százalékkal kevesebb nyugdíjat kapnak a nők, mint a férfiak. Magyarországon a nyugdíjkülönbség a férfiak és nők között jóval alacsonyabb az EU-átlagnál, 10 százalék.

Átlátható bérek kellenek

Nem ismeretlen Európában a bértranszparenciát előíró szabályozás, többek között bevezették Szlovákiában is. Az Egyenlítő Alapítvány egy ilyen törvény bevezetését javasolja.

Az átláthatóságnak köszönhetően a munkavállalók ismerni fogják az egyes cégeken belüli adott munkakörre vonatkozó bérszintet, így jogilag is megalapozottan tudnak érvelni a bértárgyalások során 

– mondta Heal Edina, az Egyenlítő Alapítvány vezetője, ami szerinte hosszú távon csökkentheti a nemek közötti bérkülönbséget.

Rovatok